Joss Stirling: SORODNI DUŠI

Leto izida: 2012

Založba: Založba Zala

Zgradba: poglavja

Prevedla: Nataša Kovač

Jezikovni pregled: Mateja Črv Sužnik in Ivan Sužnik

Naslov izvirnika: Finding Sky

Uredila: Mateja Črv Sužnik

Julia Golding (1969) je romanopiska, ki piše knjige, poleg svojega imena, tudi pod psevdonima Joss Stirling in Eva Edwards.  Za svoja dela je prejela že veliko nagrad.

http://goldinggateway.com/

Sky Bright se iz rodne Anglije skupaj s starši preseli v ameriško mestece Wrickenridge v Koloradu. Začne hoditi v novo šolo, dobi nove prijatelje ... Najbolj pa jo očara Zed Benedict, frajer na motorju, na katerega so nora vsa dekleta na šoli.

Ko pa Zed na nogometni tekmi spregovori s Sky v mislih, je razkrito, da sta oba savanta, človeka z nadnaravnimi močmi in sorodni duši, kar pomeni, da sta si usojena. Kako lepo in preprosto! Tu bi se zgodba lahko zaključila. Toda Sky preganjajo temne sence iz otroštva, še hujše zlo pa ji grozi v prihodnosti. Ugrabijo jo zlobni savanti in ji popolnoma zmešajo spomin.

Čez nekaj časa na srečo okreva, a to pomeni, da sledi še nova kriminalna akcija, v kateri Sky in policiji uspe ujeti zlobne savante. Končno se znebi temnih senc in lahko veselo gleda v svetlo prihodnost.

Knjiga Sorodni duši je ena izmed mojih najljubših knjig. V njej se neprestano prepletajo trije žanri: ljubezen, fantazija in kriminal. Knjiga ima še nadaljevanje v slovenščini z naslovom Kradljiva Phoenix, še približno šest knjig o sorodnih dušah pa je napisano v angleščini.

Sicer ne maram fantazijskih knjig, ampak ta je napisana res fantastično in zanimivo, kar je meni zelo, zelo pomembno pri knjigah. To knjigo sem odkrila lansko poletje ter si jo od takrat vedno znova izposojam v knjižnici. Pa še všeč mi je, da ta knjiga ni zelo poznana in si jo lahko skoraj vsakič izposodim, saj je vedno prosta. Edina moja kritika pa je, da ostalih šest knjig (še) ni prevedenih v slovenščino.  Založba Zala, skrajni čas je, da prevedete ostale knjige od Joss Stirling. Velika oboževalka čaka na ostale knjige v tej seriji.

                                                                                Iris Ana Blažič, 6. c

 


Komentarji