Utrinki ob prebrani knjigi - Geoff Havel: DIVJI SPUST

Skupinsko branje v razredu je potekalo super, saj sem se zelo umirila in si sproti v mislih risala prizore iz knjige. V razredu je bilo mirno, kot se za branje spodobi, edino kar me je motilo je, da so iz nekaterih ust prihajali čudni glasovi. Vsi, ki so brali, so brali dokaj tekoče in me ni motilo, če se jim je med branjem včasih zataknilo. Skupinsko branje je pred vsem bolj zanimivo, kot če bereš sam, saj smo se po vsakem odlomku pogovorili. Branje mi je bilo zanimivo in zabavno.

Ian in Ranga sta bila najboljša prijatelja. Skupaj sta igrala igrice, se igrala igro s kakavom, skupaj rolkala in počela marsikaj drugega. Nekega dne je v razred prišel nov sošolec po imenu James. James je bil deček, ki ni hodil, bil je namreč na invalidskem vozičku. Kljub temu sta se Ian in Ranga z njim dobro spoznala in postali so zelo dobri prijatelji. Ker so se radi družili, je nekega dne Ian povabil Ranga in Jamesa, ki živi v nasprotni hiši od Range, na kakav. Zakaj na kakav? To je bila posebna igra, ki se je imenovala »pomoči in ne razpacaj«. Za igro so potrebovali kakav in piškote. Ko pomočiš piškot v kakav, moraš biti zelo spreten, da se ti čim manj piškota razpaca. Kakav je skuhala  Ianova mama in tako so uživali in se zabavali pri nenavadni igri. James je piškot zelo počasi pomakal v kakav in ga nato dvignil v usta. Malo se mu je razpacal. Ni želel, da mu prepustijo zmago, ampak da nekdo pravično zmaga.  

Ker sta James in Ian zelo rada rolkala, sta naslednji dan povabila v skate park tudi Jamesa. Iz stare palete so naredili rampo za rolke in Rangi je na obraz padla rolka. Ves je bil v modricah. Mami mu je hitro prinesla led, da si ga je dal na lice. Ko je prišel v šolo, so ga vsi debelo gledali, kaj je z njegovim obrazom. Nato je tudi ravnatelj to opazil in po zvočniku poklical Iana, naj pride v  njegovo pisarno. Iana so zasliševali, zakaj ima Ranga modrice. K sreči se je vse dobro izteklo.

Ko so se naslednjič  skupaj odpravili v skate park, tam niso bili sami. V parku so bili že starejši fantje, ki so bili zelo spretni, in vragolij z rolkami ni manjkalo. Vsi trije so z izbuljenimi očmi opazovali,  kako se fantje vrtijo gor in dol po rampah. Ni trajalo dolgo, ko seje eden od večjih fantov po imenu Luke brez razloga spravi na Rango in ga želel pretepsti. Ko se je Ranga želel izmakniti fantu, medtem ko se je vozil gor in dol, je padel. Na rampi je bilo opaženo nekaj kapljic krvi, vendar ni bilo hujšega. Odpravili so se domov. A med potjo so zopet naleteli na istega fanta, ki se jim je približal. Za njim je k sreči prišel prodajalec, ki ga je prijel za ramo in Luke je odšel.

Naslednji dan v šoli so Iana spet poklicali v ravnateljevo pisarno in ga vprašali, zakaj ima Ranga modrice. Ker bo James čez nekaj časa odšel v bolnišnico mu bosta Ian in Ranga naredila rolko iz kavča. No, čez nekaj dni James res gre. Ian in Ranga sta se od njega poslovila in mu zaželela srečno. In že sta se lotila dela. Mami je iz garaže odpeljala avto, da bosta lažje delala. V garažo sta pripeljala kavč  in nanj pritrdila koleščke in krmilo. Pri tem jima je pomagala Jess.

Čez teden dni se je vrnil James iz bolnišnice. Odprli so garažo in James je bil takoj za to, da ga preizkusijo. In res so šli. Prvič, drugič, tretjič, ampak nesrečno. Takoj, ko so bili pred križiščem, je iz neke smeri pripeljal avto in so se prevrnili. Vsi so obležali. Po bregu so pritekli Jess in starši. Iana so starši zelo okarali, James je šel v bolnišnico in Ranga je imel še več modric.

Čez nekaj dni je bilo skejtarsko tekmovanje, na katerem je nastopil Ranga. Vse ga je bolelo, ampak je šel. Pogledat ga je prišel tudi James, ker je prišel že domov. Ranga se je vrtel po zraku in tekmoval s starejšimi fanti. Bil je odličen. Vsi so ga prišli gledat. Nekajkrat je sicer padel, ampak v  zadnjem krogu je pridobil točke in Ranga in Luke sta postala zmagovalca. Izkazal se je.

V knjigi so nastopili trije glavni junaki : Ian, ki pripoveduje zgodbo, ter James in Ranga. Rangovo pravo ime je Waren. James je bil fant s posebnimi potrebami in ni mogel hoditi, saj je bil na invalidskem vozičku. Bil je na električnemu invalidskemu vozičku, ki ga je upravljal sam. James je bil njun sošolec in je z njima skoval tesno prijateljstvo. Kasneje so se med seboj povezali tudi starši vseh treh fantov, tako da so postali pravi prijatelji. Ranga je bil Ianov najboljši prijatelj. Skupaj sta hodila v šolo in se igrala. Bil je prijazen in rad je pomagal. Postavil se je za prijatelje in jih branil.

Knjiga mi je bila všeč, saj opisuje pravo prijateljstvo. Je zanimiva in hkrati poučna. Nikoli ne smeš imeti predsodkov do drugih, ki jih sploh ne poznaš. Kljub temu, da so drugačni,  se do njih lepo vedi  in jih spodbujaj ali motiviraj ter jim pomagaj. Z njimi se igraj, kot le zmoreš, in hkrati jih ne pomiluj.

 

                                                                            Anja Božičnik, 7. a

Komentarji