TEMA, KI JO IMAMO VSI RADI

Zdravo! Danes vas bom spoznala s temo, ki jo imamo vsi radi – spanje. Med spanjem se s tvojim telesom zgodi veliko stvari ...

Začnimo s sanjami. 
Sanje so namišljeno doživetje zvokov, slik ali drugih občutkov med spanjem in zapolnijo 90–120 minut spanca. Zgodijo se v zadnji fazi spanja in takrat je dejavnost možganov zelo visoka.


Vir: http://donna.nanopress.it/salute/consigli-per-dormire-bene-di-notte-anche-destate/P342689/
Med spanjem sanjamo vsi sesalci. Sanje so lahko moreče, ponavljajoče, spomin na resnično dejavnost in še veliko drugega. Ljudje, ki so rojeni slepi, v sanjah ne vidijo, pa med spanjem vseeno živijo v fantazijskem svetu, kot vsi drugi. Ljudje imamo različne potrebe po spanju. Dojenčki potrebujejo 14 do 16 ur spanca, otroci 10 do 12, najstniki 9 do 11, odrasli pa 7 do 8 ur.
Poznamo 3 faze spanja: 1. Dremež, plitko spanje. 2. V tej fazi odrasel človek prespi 50 % časa spanca. 3. Faza globokega spanca. Najpogostejša motnja spanja je nespečnost. Nespečnost pomeni, da ponoči ne moreš spati. Posledica tega je zmanjšana koncentracija, utrujenost podnevi itd.. Premalo spanca tudi škoduje zdravju in povzroča stres.
Vas zanima, kaj bi se zgodilo če bi prenehali spati? Poglejte si ta video: 



Veliko ljudi spi premalo ali celo preveč, oboje je nezdravo. Če ne moraš zaspati, kaj preberi, da se ti utrudijo oči,  si naredi kakšen pomirjevalni zeliščni čaj ali pa vzemi tablete/kapljice proti nespečnosti. Če te kaj muči ali imaš kakšen problem, ga zapiši. Če se to ponavlja vsako noč, obišči zdravnika.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Spanje

                                                                  Ajda Uršič, 7. b

Komentarji