BOLLYWOOD - PLES IZ FILMOV

Predstavila vam bom Bollywood indijski ples, ki ga že drugo leto zapored plešem skupaj z nekaterimi sošolkami v mladinski skupini Bolly-Teens v društvu KUOD Bayani. Lahko se pohvalimo že z raznimi nastopi v okviru društva,  na letošnji Finesi plesa in v bolnišnici Golnik. Videli ste nas tudi nastopati na različnih šolskih prireditvah, pa verjetno marsikoga od vas zanima, kakšen je ta ples in od kod izvira. 

























Bollywood je filmska produkcija s sedežem v Indiji (Bombay+ Hollywood= Bollywood), ki obstaja že skoraj 100 let. Tipičen bollywoodski film vsebuje ljubezensko zgodbo z veliko glasbe in plesa in je podoben mjuziklu. Bollywood koreografija vključuje glavno igralko in/ali igralca kot solista ter zbor plesalcev v ozadju. Poleg hitre menjave gibov je za film značilno tudi hitro spreminjanje prostorov (vsak kader nov prostor), kostumov ali celo različnih plesnih zasedb znotraj ene koreografije ter slikovito ozadje z razkošnim interierjem (razkošne dvorane, okrašena stopnišča…) ali čudovitim naravnim eksterierjem (slapovi, rastline, vodometi …). 


Bollywood ples vključuje elemente klasičnih indijskih plesov (kathak, odissi, bharatanatyam, Manipuri …), orientalskega plesa, indijske folklore (rajastani, punjabi..) in še nekaterih modernih oblik, kot so jazz, hip hop ter celo latinsko-ameriški in standardni plesi. Posebnost teh plesov je predvsem pripovedovanje zgodb preko plesa in bogata zakladnica indijskih muder ter obrazne mimike. Glasba prehaja iz počasne do zelo hitre in gre hitro v ušesa.
Mene je poleg plesa pritegnila predvsem bogata kostumografija in nakit, ki ga je venomer na nastopih na odru nosila moja mama, ki je sedaj tudi naša učiteljica.
Kot zanimivost naj povem še to, da je leta 2013 v indijske kinematografe prišel film Nayak, ki je bil delno posnet tudi v Sloveniji leto poprej. Po prvih podatkih naj bi si film ogledalo kar 10 milijonov Indijcev, saj je tam Bollywood  izredno popularen, priljubljenost pa narašča tudi po ostalih celinah sveta. Prilagam vam spodnji link za ogled pesmi in plesa, ki so ga posneli v Ljubljani, na Bledu, v Piranu in Postojnski jami. Po vrnitvi indijske filmske ekipe domov je časopis The Times of India, ki dnevno izhaja v petih milijonih naklade, poročal o tem, kako »čudovita in varna« je Slovenija. 

                                                      Lea Vrankar, 8. a

Komentarji