ZDRAVA PREHRANA

Tokrat pišem o zdravi prehrani, saj se večkrat vprašamo, kako bi zdravo jedli. Torej, da ne bi bili debeli, a ne presuhi oz. visoki, a ne previsoki. Za zdravo prehrano obstaja različno napotkov. V tem spisu bom naštela nekatere, saj sem prepričana, da je  veliko ljudi, ki jim je mar za svoje telo in zdravje.


Pet korakov za zdravo prehrano

1. Izbirajmo med množico žitaric, ki vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine in B vitamine. V trgovini pa je veliko izdelkov, zato je najbolje, da vzamete polnozrnate ali čim manj predelane.

2. Sadje in zelenjava so viri antioksidantov, vitaminov A in C, kalija in vlaknin. Najbolje je,  če vzamemo sveže ter lokalno sadje in zelenjavo. Če tega ni, vzemimo zmrznjeno, vloženo ali posušeno, vendar pazimo, da ni dodanih za naš organizem preveč nepotrebnih ali morda celo obremenjujočih dodatkov.

3. Za rast otrok in najstnikov so potrebne beljakovine. Dobimo jih v mlečnih izdelkih z malo maščobe,  kot so mleko, jogurt, sir in skuta.  Poleg beljakovin so le-ti odlični viri kalcija in ostalih mineralov. Pusto meso, perutnina, ribe, jajca, stročnice, oreščki vsebujejo beljakovine, železo, cink in vitamine iz skupine B.

4. Otroci naj pijejo 1,5 do 2, 5 l tekočine na dan ter čim manj sladkih in gaziranih pijač. Tako se bodo izognili nepotrebnim dodatnim kalorijam, obenem pa še prihranili nekaj denarja. Voda je zdrava in najcenejša osvežilna pijača!

5. Jejmo vsaj 5-krat na dan!!!
Upam, da sem vam z mojim prispevkom o zdravi prehrani pomagala.

                                                   Nina Ogrin, 7. c


Komentarji