O VELIKI NOČI

Letos je velika noč 31. 3. Velika noč, ponekod na Slovenskem tudi vuzem, je najpomembnejši krščanski praznik, spomin na Jezusovo vstajanje dva dni po njegovi mučeniški smrti.  

Torej, najprej pride velikonočni četrtek, na ta dan se verniki spominjajo zadnje večerje, ki jo je Jezus praznoval s svojimi apostoli, spominjajo pa se tudi evharistije.  

Sledi velikonočni petekna ta dan je po tradiciji zapovedan strogi post. Verniki za  Bogom žalujejo, hkrati pa dajejo poudarek tudi upanju in veselju.  

Na veliko soboto duhovnik zjutraj blagoslovi velikonočni ogenj, ki ga ponekod verniki s posušenimi lesnimi gobami raznosijo na svoje domove, kjer z njim blagoslovijo prostore in/ali z njim zakurijo kurišča, na katerih se zatem pripravljajo jedila za velikonočni zajtrk.  

Na veliko noč so v  Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa. Procesija se začne v cerkvi pri božjem grobu. Nato začnejo pevci peti zahvalno pesem. Obred se nadaljuje z berili, pridigo, daritvijo ter obhajilom.  

Na velikonočni ponedeljek se verniki  spominjajo Jezusovega prikazanja njegovima učencema na poti v Emavs.  


Lili Dolinšek, 7. c



Komentarji