PASMA PSA – COTON DE TULEAR


Pasma izvira iz Madagaskarja, iz pristanišč, in obstaja od leta 1500. Obstaja veliko zgodb o nastanku te pasme. Ena od teh pa je, da naj bi se razvila na čolnu pri gusarjih, piratih, trgovcih ... Ta pasma je bila na Madagaskarju dolgo časa prepovedana. Imeli so jo lahko le vladarji, a so jih velikokrat imeli tudi pirati, gusarji ali trgovci. 

Uvrščamo jo med majhne pasme. Visoki so od 20 do 30 cm, težki pa so od 4 do 7 kg. Pogosto so beli, a se jim velikokrat pojavijo rjave, sive ali črne lise, ki se jim skozi življenje zmanjšujejo. Živijo od 14 do 18 let. Primerni življenjski prostor zanje je povsod, če je le lastnik blizu. Lahko živijo v hiši ali v stanovanju. V običajnem leglu je po navadi okoli pet mladičev. 



Njihova vzgoja ni zahtevna, treba jih je le dobro nagraditi in pohvaliti. So zelo pametni psi. Pogosto sodelujejo na pasjih razstavah in agilityju (idealna aktivnost za človeka in psa, pes preskakuje ovire, vodi ga lastnik). Ti psi ne potrebujejo veliko aktivnosti, seveda pa so lahko zelo aktivni, če lastnik to želi. Pes z laježem dobro opozori na nevarnost, a ne more obraniti hiše. Odlično se razume s psi, tudi če je doma več psov. 


To je zelo ljubezniv, nežen in živahen pes. Je tudi družaben pes, ki ne mara biti sam. Zabava te lahko s hojo po zadnjih dveh tačkah. Pasma je primerna tudi za tiste, ki imajo prvega psa, saj ni zahtevna. Primerni so za otroke, starostnike, alergike ter za fizično manj aktivne ljudi. Pasma je primernejša za večje otroke, saj ga manjši lahko nehote poškodujejo. 


Pasma je ene izmed bolj zdravih in nima nobenih genetskih zdravstvenih težav. 

 

Mia Drobež, 7. c 

Komentarji