NA POTI V ŠOLO SMO RAZISKOVALI NARAVO - intervju z učiteljico Moniko Jelenc

Opravili sva intervju z učiteljico Moniko Jelenc, ki v prostem času postane tudi taksistka. Rada dela z otroki in se spominja tudi najbolj nagajivih lumparij, ki jih je ušpičila. Čas rada preživlja s svojim kužkom in z njim ji zagotovo ni dolgčas. V spomin se ji vedno najbolj vtisnejo slovesa devetošolcev, saj se skozi leta z učenci tesno poveže. To je učiteljica Monika Jelenc.

Zakaj ste se odločili postati učiteljica?

Od nekdaj sem rada delala z ljudmi, še posebej z nekoliko mlajšimi. Na rojstnodnevnih zabavah sem se vedno rada igrala z mlajšimi otroki. Drugi razlog je bil biologija, ki mi je bila od nekdaj najljubša. Najprej sta me zanimala človek in medicina, potem pa je vse skupaj preraslo v biologijo.

Ali radi berete knjige in katera je vaša najljubša knjiga?

Najljubše knjige so mi knjige iz zbirke Harry Potter, saj prebujajo mojo domišljijo. Rada berem, kolikor mi čas dopušča. Zadnje čase pa veliko v avtomobili poslušam zvočne knjige.

Ali imate kakšno žival?

Ja, imam kužka.

Ali imate kakšne hobije?

Trenutno je moj hobi kuža, z njim treniram in hodim na sprehode. Pogosto pa sem tudi popoldanski taksist za svoje otroke.

Če bi čas lahko prevrteli nazaj, bi se lotili še česa?

Mogoče bi se lotila fizioterapije, morda se s to mislijo še kdaj spopadem.

Kakšna je bila vaša mladost?

Zaznamovalo jo je obiskovanje podružnične šole, saj smo na poti do nje velikokrat raziskovali naravo in s sovaščani tudi kakšno ušpičili. Na to imam največ spominov.

Kako rešujete izzive v razredu, ko se pojavijo konflikti med učenci ali kadar se učenci soočajo s težavami?

Najprej poskušam mirno vdihniti, da ne eksplodiram tudi jaz. Nato poskušam predvsem s srcem razumeti srž problema in pogosto skupaj ugotovimo, da je zadaj čisto nekaj drugega, kot je bil prvotni problem.

Kateri trenutki v vaši učiteljski karieri so vam najbolj ostali v spominu in zakaj?

Vedno znova slovesa devetošolcev, saj smo vseeno nekaj časa preživeli skupaj. Potem pa topli trenutki, ko sva se uspela s kakšnim učencem ali učenko povezati zaradi različnih skupnih hobijev ali priprav na tekmovanja.

Kako se sprostite in umirite po napornem dnevu? 

Sprehod, poslušanje kakšne knjige. Drugače pa zelo rada vidim, da mi je pet minut dolgčas – to je zame uspešen dan.

Ali ste kdaj razmišljali o poučevanju drugih predmetov ali razredov?

Mogoče mi je blizu geografija, saj je blizu tudi naravoslovju in naravi … ne toliko družbena geografija, ampak bolj geografija, ki je blizu naravoslovju. Drugače pa je biologija moja prva ljubezen.

Učiteljica Monika Jelenc je zelo zabavna, prijazna in navdihujoča oseba. Vsak dan znova se sooča z izzivi, ki jih uspešno premaguje.

Katja in Sara, 7. a

 

Komentarji