BI SI RADI OMISLILI DOMAČO ŽIVAL?


Prva stvar, ki jo moraš vedeti, je, da v bloku, ne moreš imet krave.

Če si želiš psa in živite v stanovanju, bo najpogostejši odgovor staršev: "Nimamo dovolj prostora." No, če povem po resnici, živim v bloku, pa imamo še vedno velikega psa. In če mene vprašaš, se starši samo bojijo, kaj se bo zgodilo, če bi ti nehal skrbeti za to žival.

Seveda se moraš za naziv sposobnega lastnika dokazati, ampak kako?

Vsem doma na postelji leži vsaj ena plišasta igrača. Torej, uporabi malo domišljije in se vsaj dva tedna pretvarjaj, da je to tvoja žival, in če delaš pravilno, bodo to starši opazili. To je en primer, obstaja tudi obratna psihologija. Postopek je tak: samo govoriš v obratnem smislu, npr. »Mami, želim si ribo, ampak mislim, da je to prevelika odgovornost.« Ta, sicer lažja metoda, žal ne deluje na vseh starših.

Katero žival izbrati?

PES
Ko pomislimo na domačo žival, si vsi najprej predstavljamo psa. Ampak (ja, tisti bedni ampak) pes zahteva zelo veliko nege, in če sem odkrita, je najzahtevnejša domača žival (če ne štejemo krav, ovc, konjev ...).
Če pa si si že umislil psa, ti priporočam kakšno manjšo pasmo, seveda če živiš v bloku.


MAČKA
Mačke so znane po tem, da so zelo samosvoje in ne zahtevajo toliko nege (razen določene vrste), vendar jim moramo še vedno omogočiti varen dostop ven.


RIBA
Če razmišljate o živali, ki ne polula nove preproge in je ni treba peljati na sprehod, so za vas odlične normalne hišne ribice. Treba pa je vedeti, da se vam bodo ribe slej ko prej začele zdeti dolgočasne.


KAČA IN KUŠČAR

Nekateri ljudje se na smrt bojijo kač, bog ne daj še kuščarjev. Če pa si eden izmed redkih ljubiteljev, ti živalco toplo priporočam. Med kačami je najprimernejša vrsta za začetnike rdeči ameriški gož, med kuščarji pa leopardji gekon. Zavedati se pa morate da ta bitja živijo 20–40 let! Torej, dobro premislite!


HRČEK
Hrčki so zelo ljubki, puhasti in priljubljeni. Če imate malo prostora, predlagam kakšno manjšo vrsto z manjšo kletko. Zelo priljubljena in primerna vrsta je pritlikavi ruski hrček, ki je lahko bele, sive ali črne barve.


PODGANE, MIŠI IN SKAKAČI
Podgane in miši so daaaleč od umazanije in divjega obnašanja. So pravzaprav zelo ljubka in inteligenta bitja. So tudi zelo socialne živali. Skakači so hitre in okretne živalce in prav zaradi tega zelo priljubljeni pri otrocih. Skakači živijo v višavah Mongolije, zato je treba tudi kletko temu primerno opremiti.


KUNEC IN MORSKI PRAŠIČEK
Kunci in morski prašički niso primerni za ljudi, ki so pogosto zdoma. Potrebujejo veliko nege in pozornosti. Kunce lahko naučiš tudi nekaj trikov, pri morskih prašičkih pa je to le izguba časa.


PTICE
Zelo veliko otrok sanja, da bi doma imeli veličastno pisano aro ali kaj podobnega, vendar si lahko predstavljate: te papige so bile ustvarjene za letanje po tropskih gozdovih, ljudje pa smo jih zaprli v majhne kletke. Zato priporočam kakšnega kanarčka ali skobčevko.


ŽELVA
Vodne želvice so v trgovinah za živali videti zelo enostavne, vendar niso. Zahtevajo veliko nege in skrbi. Želve niso primerne za manjše otroke, poleg tega doživijo tudi 20 let.

Naj počiva v miru ...

Vsega lepega je enkrat konec, in ko živalca pogine, je res težko. Toda vedeti moraš, da je šla na lepše in da pazi nate od tam zgoraj. Lahko pa si pomagaš s kakšnimi slikami in jih oblikuješ v album. Bolečina bo minila in vse bo spet dobro.


Irena Tišler, 7. a



Komentarji