VSTOPILI SMO V ŠOLSKO LETO 2020/21

Vsa leta do zdaj čisto običajen dan – prvi šolski dan za vse prvošolce po celotni Sloveniji in ponoven začetek pouka za vse ostale učence. Nekateri se ga veselijo, spet  drugi ne. 1. september 2020 pa je covid -19, navadno  imenovan kar korona virus, malo obrnil stvari na glavo. Že marca se je za nas začelo življenje, ki ga poprej nismo poznali. Morali smo se privaditi na mnogo novih stvari – na karanteno, onemogočene prehode med občinami in zaprtje meje, ki so mnogim grenili življenja. Ta virus, za katerega  še vedno niso odkrili  zdravila, je v rekordno kratkem času preplavil svet in povzročil dolgoročno škodo ter zahteval že marsikatero življenje. Zelo razširjen je bil tudi v sosednji Italiji, kjer je bilo eno največjih svetovnih žarišč. 


No, vrnimo se na trenutno stanje v slovenskih šolah. Zadnji teden v avgustu smo izvedeli, da se bomo šolali po načrtu B, kar pomeni, da se vsi učenci in dijaki vračamo v šolske klopi, vendar bo vse nekoliko prilagojeno. V šoli bodo maske obvezne v skupnih prostorih in pouk na predmetni stopnji bo ves čas potekal v matičnem razredu.

Ko smo s prvim septembrom stopili v šolo, pa so nas tu pričakali še nekateri drugi ukrepi, ki se po šolah nekoliko razlikujejo. Pri nas se  z ukrepi srečamo že ob vhodu v šolo, kjer si je treba pred vstopom v šolo nadeti masko in si razkužiti roke. Do vstopa v matični razred je maska obvezna. Tudi malica je prilagojena. Veliko hrane dobimo v plastičnih embalažah ali pa nam jo razdeli učiteljica. Predem hrano položimo na mizo, si moramo obvezno umiti in razkužiti roke ter površino, na katero bomo položili hrano. V razredu je priporočena varnostna razdalja, učitelji pa potrebujejo maske, če se nam približajo, da nam bi pomagali.

Moje mnenje o vsem tem je, da so taki ukrepi kar potrebni, saj le tako lahko preprečimo širjenje tega lahko tudi smrtonosnega virusa in zaščitimo ranljive skupine,  katerih življenje je ob stiku z boleznijo lahko ogroženo. Mene uporaba zaščitnih sredstev ne moti preveč, saj sem se jih že navadila. Res, da je maska včasih nadležna, ampak ko pomislim, da lahko s prenosom virusa ogrozim druge, mi ni težko potrpeti. 

                                                                        Neža Patricija Podlogar, 9. a

 

Komentarji