DRŽIMO SE NAVODIL, DA BO NASTALA SITUACIJA ČIM HITREJE MINILA - intervju s starši

Dragi starši, trenutna situacija nam je vsem obrnila vsakodnevni način življenja popolnoma na glavo. 
V zvezi s tem bi vam rad postavil nekaj vprašanj in vas prosil za vaše odgovore.

Ali ste spremljali širitev COVID-19 na Kitajskem in v sosednji Italiji?
Da.

Ali ste pričakovali, da se bo pojavil v Sloveniji?
Da.

Na kaj ste pomislili, ko ste dobili obvestilo šole, da se je pojavil prvi potrjeni primer okužbe na šoli?
Močno nas je zaskrbelo za zdravje naših otrok.

Ali ste ostali doma s svojimi otroki?
Da.

Ali menite, da je šola pravilno ravnala, ko je zaprla svoja vrata po potrjeni okužbi?
Vsekakor je ravnala pravilno. Takoj se je odzvala in skušala preprečiti morebitne nadaljnje okužbe.

Kaj menite o načinu spletnega izobraževanja za katerega se je odločila šola?
Vsekakor menimo, da je odločitev pravilna. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je prvo zdravje, šele potem vse ostalo. Strinjamo se, da mora učni proces teči dalje. Glede na situacijo, v kateri ste se znašli – da se ne smete družiti med seboj, je sigurno prav, da se skušamo približati vaši čim bolj ustaljeni rutini ter poskrbeti, da se vam življenje ne postavi popolnoma na glavo in da se ne znajdete v situaciji, ko vam naenkrat ostaja preveč prostega časa. V takih primerih bi potem znalo priti do nepotrebnih težav. Še bolj pa se nam zdi prav, da osvežujete pridobljeno znanje. Upamo pa, da šole ne bodo, ko se bo situacija z virusom umirila, naenkrat zahtevala od vas preveč za vaše zmogljivosti in vam za dosego učnega cilja naložile preveč preverjanj. Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi vas zavoljo nekih pisnih ocen ponovno izpostavili morebitnim dodatnim boleznim. Tako za vas kot za nas starše, učitelje in vse ostale je trenutna situacija precej stresna, zato jo skupaj skušajmo čim bolj omiliti. Vsekakor lahko zatrdim, da kljub odsotnosti v šoli lepo izpolnjuješ svoje šolske obveznosti in verjamem, da bodo to učitelji upoštevali. Predvsem ti želim, da ostaneš zdrav. Za vse ostalo imate pred sabo še dovolj časa, ko bo nevarnost minila. Učiteljem pa tudi pohvala za vložen trud in odzivnost.

Ali menite, da bi bilo potrebno pouk podaljšati v poletje?
Nikakor ne. Šola teče dalje preko spletnih povezav, zato ne vidimo nobenega razloga za podaljšanje. Tudi če bo tem šolskem letu manj ocen, kot je bilo načrtovano v učnem programu, ne bo konec sveta. Bodo pa v naslednjih letih. Prvo je zdravje, potem vse ostalo.

Ali ste si pripravili zaloge hrane, čeprav so v medijih svarili, da ni potrebe po takšnem ravnanju?
Seveda. Menimo, da je bolje biti pripravljen, kot se znajti v situaciji nepripravljen.

Koliko časa ste že doma z otroci?
14 dni.

Ali ostajate doma še naprej?
Žal ne, nekateri moramo skrbeti, da se življenje ne ustavi popolnoma.

Ali menite, da bi morali vsi ostati doma, dokler se situacija ne umiri?
Vsi tisti, ki lahko ostanejo doma, naj bodo doma. Žal pa to ne gre v vseh primerih. Nekaterih delovnih procesov pač ni mogoče ustaviti.

Ali upoštevati navodila vlade?
Da, v največji možni meri.

Ali menite, da so sprejeti ukrepi vlade pravilni?
Vsekakor. Večina ljudi se ne zaveda nevarnosti in situacije, ki jo s seboj prinaša COVID-19. Možnost imamo videti razvoj dogodkov v sosednjih državah, tudi na Kitajski, kaj se zgodi, če ljudje ne upoštevajo navodil. Bolezen ne izbira in ko pride, je prepozno.

Kaj menite o časovni omejitvi delovnega časa v trgovinah?
Izkaže se lahko za koristno ali pa tudi ne. Vsekakor je bolje za trgovce, da je delovni čas krajši. Lahko pa se to obrne na slabše in se naenkrat v trgovini kopiči vse preveč kupcev. Na ta način nismo dosegli ničesar. Treba je delati s pametjo in se naenkrat kupi dovolj hrane za dlje časa.

Kako se počutite? Ali menite, da ste ogroženi?
Ni prijeten občutek in se zelo dobro zavedamo, da tako starejših kot mlajši lahko zbolimo za COVID-19. Bolezen je zelo agresivna in nepoznana, prišla je kot strela z jasnega. Ravno zato, ker ni znanega zdravila za preprečitev le-te, se je treba še toliko bolj dosledno držati usmeritev in skrbeti, da smo vsi čim manj izpostavljeni morebitni okužbi.

Kako preživljate sedaj prosti čas?
V kolikor je mogoče se s tabo in tvojo sestro odpravimo v gozd na sprehod. Izberemo uro, ko je najmanjša možnost, da bi koga srečali v gozdu. D-vitamin je zelo pomemben in ga ne gre prezreti. Nikakor pa se ne odpravljamo na točke, kjer se zbira veliko ljudi.

Kolikokrat se sedaj odpravite v trgovino?
Glede na zaloge, ki smo si jih naredili, nam zaenkrat ni treba hoditi v trgovine.

Ali želite kaj sporočiti?
Vsekakor. Držimo se navodil, da bo nastala situacija čim hitreje minila in bomo zopet normalno zaživeli. Ni potrebe po slabi volji in ignoranci navodil, tokrat moramo združiti moči in se vsi skupaj potruditi, da preprečimo širjenje virusa ter nepotrebne smrti. Veliko se jih ne zaveda, da je dovolj samo eden, ki ne bo upošteval navodil, in se bo virus širil dalje.
Vsem želimo čim več zdravja in hitro minevanje trenutne situacije.

     Za sodelovanje se vam lepo zahvaljujem in želim obilo zdravja!

Patrik Kotnik, 8. b.



Komentarji