CARL FRIEDRICH BENZ - IZUMITELJ AVTOMOBILOV


Vir
Pisala bom o izumitelju jeklenih konjičkov, ki so najstarejši predniki naših najboljših štirikolesnih prijateljev. Zazdelo se mi je, da ne ve čisto vsak, kako dolgo nazaj smo ljudje prvič lahko sedli za krmilo in pritisnili na pedalo. 


Kdo je Carl Friedrich Benz? Carl je bil sin strojevodje, rojen  je bil 25. novembra 1844 v Nemčiji, umrl pa je 4. aprila 1929. S soprogo Bertho Benz je imel pet otrok: Richard, Eugan, Clara, Ellen in Thilde Benz.


Karl Benz
Bertha Benz
Leta 1878 je izumil dvotaktni motor z notranjim izgorevanjem, bencinski motor, vžigalne svečke, translacijo jermena kot sklopko, uplinjač, vodni hladilnik in prestave. Njegovi največji tehnični dosežki se vsaj v osnovi uporabljajo še sedaj.




Vir
Leta 1885 je izdelal prvi avto na bencin, trikolesnik Tricycle z motorjem na notranje izgorevanje in električnim vžigom. Tricycle je trikolesni avto, ki ima sprednje kolo manjše od zadnjih dveh, upravljal se je z ročico, poganjal ga je bencin. Dosegel je hitrost 16 km/h in naredil je 436 obratov/min.  Njegov naslednji avtomobil je bil štirikolesnik Victoria.


Vir
Res je, da se časi spreminjajo in da bo najbrž čez nekaj časa že vse delovalo na elektriko, ampak mislim, da brez njegovih izumov ne bi bili tako napredni, kot smo danes.

                                                                Andreja Rupnik, 9. c

Carl Friedrich Benz. (b. d.). Pridobljeno na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Carl_Friedrich_Benz.

Komentarji