ALFA ROMEO

Alfa Romeo je italijansko podjetje, ki proizvaja avtomobile. Njegovo ime je sestavljeno iz »ALFA« ("Anonima Lombarda Fabbrica Automobili") in priimka podjetnika Nicola Romea (ki je prevzel podjetje leta 1915). Sedež podjetja je v italijanskem Torinu.
Alfa Romeo naj bi bila znana kot kraljica odstavnega pasu, a s tem se ne strinjam, saj obstajajo tudi slabši avtomobili, res pa je, da so alfisti (vozniki Alf) kdaj tudi neprevidni in brezglavi vozniki.

Prvi avtomobil podjetja je bil osebni avtomobil Alfa 24 HP, ki je luč sveta ugledal leta 1910 (ko je bilo ustanovljeno podjetje Alfa) proizveden pa je bil v tovarni Portello blizu mesta Milano. Ime je sestavljeno iz predvidene davčne moči avtomobila.


Vir
Logotip Alfe Romeo je sestavljen iz dveh tradicionalnih motivov, povezanih z njenim rojstnim mestom – Milanom: 


Rdeč križ (iz milanskega simbola),
Biscione (kronan zmagovalec).

Na svoji spletni strani podjetje takole predstavi svoj osebni avtomobil Alfa Romeo C4 Spider:

»Prvič ko boste videli 4C Spider, boste razumeli, da je 'edina meja nebo'. Ta mojstrovina stila in predstave je nastala iz čistega duha Alfa Romea: projekta, ki vznemirja super sanjski avto. Edinstven avto, ki je bil ustvarjen za dviganje voznika, tako na pobočjih kot na ulicah. Od zdaj naprej lahko sanje vsakega strastnega voznika končno postanejo resničnost. 4C-jeva zasnova utripa v zgodovini in se sklicuje na nepogrešljiv slog Stradale: resnično lepoto v službi izjemnih inženirskih inovacij. Izdelano v Modeni, Alfa Romeo 4C združuje dve razliki v eni: Alfa inženiring in Maserati Construction. Uspešnost še nikoli ni bila tako privlačna. Odziv je izjemno pomemben v avtomobilih, ki so zasnovani tako, da se čudijo. Nova dvojna sklopka TCT, s krmiljenjem zagona, optimizira prestavljanje in pospeševanje, obenem pa zagotavlja užitek v dirkanju s preprosto menjavo interaktivnega selektorja DNK v načinu Race. Motor 4C Spider z 1750 cc polnilnikom temelji na najsodobnejši tehnologiji motorja. Inženirji Alfe Romeo so to tehnologijo naredili še bolj agresivno in učinkovito. Ta majhna, a osupljiva rešitev prinaša neprekosljivo športno zmogljivost, vredno super avtomobila, in vse je zasnovano tako, da prinaša najčistejši občutek Alfa Romea za letenje volana: vozi ga, da mu verjame. […] Poleg tega je Alfa Romeo 4C opremljena z različnimi pnevmatikami premera na sprednji in zadnji strani, tako da zagotavljajo popoln oprijem na vseh vrstah cest in v vseh vremenskih razmerah. Skupna neto teža avtomobila je le 940 kg. Zato ima Alfa Romeo 4C Spider eno najnižjih razmerij teže / moči: manj kot 4 kg / KM. Z vrnitvijo pogona na zadnja kolesa, 4C zagotavlja odlično vozno izkušnjo in nezamenljiv občutek dirkanja.« 

Vidi se, da so v ta avto vložili veliko truda, na to kaže tudi njegova osnovna cena, ki sega tja do 76.990 EUR (brez dodatkov). Na tem modelu avta so mi najbolj všeč njegove okrogle oblike in obline, minimalnost pri stranskih ogledalih, pospravljiva streha in oblika njegovih luči, ki še bolj poudarijo logotip.


Vir
                                                                                                         Andreja Rupnik, 9. c

Alfa Romeo. (b. d.). Pridobljeno s: https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo#Name.

Alfa Romeo C4 Spider (b. d.). Pridobljeno s: https://www.alfaromeo.gr/alfa-romeo-4c-spider#_.

Komentarji