O PUSTU

Vir

Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo ali maškaro. Odvisen je od velike noči – pustna nedelja nastopi sedem tednov pred veliko nočjo. Najpomembnejša dneva v času pustovanja sta pustna nedelja in torek. V pustnem času se veliko mladih namaškaradi in hodi od vrat do vrat. Tako odnašajo zimo, v zahvalo pa dobijo kakšen skromen dar (npr: denar, sladkarije …). Našemimo se lahko v različne maske, npr: poklici, živali, znane osebe , predmeti … Čar pusta je, da z veseljem, zabavo in različnimi barvami preženemo zimo in prebudimo pomlad. Na temo pust poznamo tudi veliko basni in pesmi. 

Po Sloveniji imamo veliko mest, ki so znana po pustovanju.

Vir
Cerkno je znano po laufarjih, glavni lik pa je Pust.  Ta simbolizira zimo in po verovanju naših pradavnih prednikov ga je treba usmrtiti, saj se bo le tako zima končala in bo lahko nastopila pomlad. Pust je kriv tudi za slabo vreme in slabo letino ter za vse, kar se je v preteklem letu v Cerknem in okolici zgodilo napačnega, neumnega in slabega. Sledi mu še laufarska družina ki jo sestavlja 20 članov. Na Cerknem imajo laufarski muzej, ki smo si ga ogledali tudi učenci, ko smo bili v šoli v naravi.

V Ptuju se v času pustovanja odvije veliko dogodkov, med njimi so najbolj znani kurentovanje, mestni pustni korzo – mednarodna karnevalska povorka otrok iz vrtcev ter pokop Pusta.
Tudi v Kamniku na pustni torek organizirajo pustno povorko, kjer tisti, ki si to želijo, tekmujejo za najboljšo skupno in posamezno masko. Na koncu povorke vsaka maškara dobi krof, medtem pa sodniki seštevajo točke in izbirajo najboljše maske. Jaz sem se velikokrat udeležila povorke in ni mi žal, saj sem se vedno zabavala s prijatelji.

                                                                                         Ema Kvas, 7. b

Pust. (b. d.). Pridobljeno s: http://60let.laufarija-cerkno.si/pust.html.
Pust. (b. d.). Pridobljeno s: https://sl.wikipedia.org/wiki/Pust.

Komentarji