VAS OPRAVLJAJO?

Vsi opravljamo. Nekateri manj, drugi več. Nekdo opravlja svojega sošolca, nekdo drug punco iz paralelke, nekateri piflarje iz nižjega razreda, nekateri tudi druge, ki niso v šoli. Vsak ima vsaj eno osebo, ki jo opravlja. Kaj sploh je opravljanje in kakšen vpliv ima na nas, pa v nadaljevanju.


Vir: http://clipart-library.com
Opravljamo zaradi svojih negativnih misli o drugih (npr. nekomu kaj zavidamo, mu nečesa ne verjamemo ali nismo zadovoljni z mnenjem nekoga tretjega  …). 
Je pa tudi res, da negativno govorjenje o prijatelju, ki ni prisoten, krepi naše stike z prijateljem, ki je prisoten oz. nas posluša. To deluje zato, ker tistemu prijatelju, ki je z nami, povemo skrivnosti o  prijatelju, ki ga ni tukaj. Tako se med nami in tistim prijateljem poleg nas stke majhna vez skrivnosti.
Opravljanje ima zelo negativne posledice. Če nas opravlja najboljši prijatelj/-ica ali sošolec/-ka, se bomo z njim/njo najbrž skregali. 
Ko izvemo, da nas je nekdo opravljal, smo zelo žalostni in potrti.

Da preprečimo opravljanje in mu naredimo konec, lahko naredimo tole: 
S tistim, ki nas je opravljal, se lepo in umirjeno pogovorimo. Nikakor ne smemo govoriti s privzdignjenim glasom, ampak lepo in umirjeno. Lahko pa ga tudi čisto ignoriramo ali se delamo, kot da sploh nismo ničesar slišali. Nikakor pa ne smemo tega človeka opravljati. Saj nočemo postati opravljivci?


Vir. https://childpsychologist.com.au/helping-kids-with-homework/
Če vas slučajno kdo opravlja, zdaj veste, kaj je treba narediti. Če pa nekdo opravlja vašega prijatelja, mu te nasvete lahko zaupate. Pa še to. 
Bodite samozavestni in se postavite zase!
                                                                                                       Neža Rifel, 8. a
VIRI:

Komentarji