DIA DE LOS MUERTOS - MEHIŠKI DAN MRTVIH

Danes bi vam rada predstavila Dia de los Muertos, po slovensko dan mrtvih, v Mehiki, saj imajo povsem svoj način praznovanja. V Sloveniji in v večini drugih držav je dan mrtvih dan žalovanja, v Mehiki pa je to vesel praznik.

V Mehiki pravzaprav praznujejo dva praznika, in sicer 1. november – dan vseh svetih (Dia de todos los Santos) in 2. november – dan mrtvih (Dia de los Muertos). Na predvečer praznika družina grob okrasi s cvetlicami, najpogosteje s krizantenami.

Vir: http://www.mexlife.mx/en-octubre-oaxaca-la-mejor-opcion/#sthash.N42LH5xI.dpbs
Na tako okrašenem in polepšanem grobu se družina naslednja dva dneva zabava, je in pije. Najpogosteje jejo muerte (kruh mrtvihin marcipanovo lobanjo, po kateri je praznik tudi najbolj prepoznaven. 

Vir: http://antuanhome.blogspot.si/
Poleg druženja pa si izmišljujejo tudi pesmi, imenovane calavera, in si pripovedujejo anekdote iz življenja umrlih. Družinski člani umrlim prinesejo različna darila: mlajšim pokojnikom prinesejo njihove igrače in hrano, ki so jo imeli radi, starejšim pa prinesejo steklenico tekile ali atola.
Na večer 2. novembra pa ljudje običajno prižgejo sveče in izdelajo jadralna krilca ter jih postavijo na sredino jezera, da bi še tam počastili svoje umrle sorodnike.
Nekateri Mehičani so prepričani, da jim amuleti njihovih umrlih sorodnikov prinašajo srečo in mnogi med njimi si vtetovirajo njihova imena, njihove podobe in njihove obraze. 


Še nekaj drugih krajev po setu, kjer praznujemo dan mrtvih:
BOLIVIJA: V Boliviji Día de las Ñatitas (dan lobanj) praznujejo 5. maja, 9. maja pa družina izdeluje lobanje s svežim cvetjem, ki jih potem nosi.
EVROPA: V Evropi dan mrtvih ni zabava, ampak žalovanje. Ljudje na grobove nosimo cvetlice ter molimo in žalujemo za pokojniki.
PERU: Ljudje na grobove nosijo cvetlice in včasih na pokopališčih organizirajo tudi koncerte.

Vir: http://nadafubanga.blogspot.si/2016/10/pocket-book-halloween.html
Upam, da vam je bila predstavitev všeč in da ste izvedeli kaj novega. Ta tema se mi zdi zelo zanimiva in z veseljem bi kdaj obiskala Mehiko v času praznovanja Dia de los Muertos.
                                                                                  Anuša Pavlič, 7. b


Komentarji