TEMNA STRAN LUNE - naša šola na filmskem platnu

Igrajo: Nejc Škofic, Sandro Pelemiš, Pia Zemljič, Kolja Saksida
Leto: 2006
Kraj snemanja: Kamnik, Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik

Film govori o dečku Žanu, ki se je odlično uvrstil na tekmovanju v znanju astronomije. To je izvedel tudi nekdanji drugouvrščeni prvak Igor iz 9. c. Igorju to ni bilo všeč, saj je Žan zaradi svojega uspeha dobil veliko pozornosti. Igor se je odločil, da Žanovo znanje astronomije preveri kar sam.

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=d4N8-NOCq8c
Ko ga je srečal pod podhodom, mu je začel postavljati različna vprašanja o Luni. Žan ni znal odgovoriti na čisto vsa vprašanja, zato se mu je Igor posmehoval. O njegovem neznanju astronomije je Igor povedal tudi Žanovim sošolcem. Žana so namesto šampion klicali »škampijon«. Žanu to seveda ni bilo všeč, zato se je odločil, da bo za pomoč prosil dilerja Mileta. Mile mu je seveda takoj ustregel, saj mu je Žan za to plačal.
Naslednji šolski dan ob koncu pouka je Žan pristopil do Igorja in mu rekel, da se morata pogovoriti, ampak pod podhodom. Igor je bil seveda takoj za to, saj se mu Žan ni zdel tako močan, da bi mu lahko kakor koli škodoval. Pod podhodom je Žan rekel Igorju, naj ga pusti na miru in naj se mu upraviči. Igorju se je to zdelo smešno. Nato se kar naenkrat za njegovim hrbtom prikaže Mile, ki Igorju z jeznim glasom reče, naj se takoj opraviči Žanu. Igor se s tem ni strinjal, zato ga Mile pretepe. Žan je nato hitro zbežal domov, kjer se je zaklenil v svojo sobo. K Žanu je nato prišel sošolec, ki mu je Žan le odprl svoja vrata. Hotel se je pogovoriti z njim, ampak mu ni uspelo, saj je bil Žan preveč zaprt sam vase.

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=d4N8-NOCq8c
Naslednje šolsko jutro je učiteljica astronomije pristopila do Igorja in mu rekla, da se morata pogovoriti. Ko je Igor prišel v knjižnico, je tam zagledal Žanova starša in Žana. Učiteljica Astronomije vpraša Igora, kaj se je zgodilo včeraj pod podhodom. Igor ji odgovori, da nič, Žan pa sploh noče govoriti. Izven šole nato Žan vpraša Igorja, zakaj je držal z njim, on pa mu odvrne, da bi si naredil veliko sramoto, če bi povedal po pravici ...

                                                                        Andraž Hočevar Dolinšek, 9. b

OGLEJTE SI FILM:



Komentarji