PRETEPAČI IN PRENAPETEŽI ALI ZAKAJ NEKATERI UKAZUJEJO, DRUGI PA SE UKLANJAJO

Pri izbirnem predmetu Šolsko novinarstvo smo si ogledali kratek film, ki so ga posneli na naši šoli. Imenuje se Temna stran lune. Ker ta film govori o nasilju, sem se odločila, da napišem nekaj o tej temi (v pomoč mi je bila knjiga Drugačna knjiga za fantepoglavje o pretepanju). Povedala vam bom, kaj si sama mislim o tem in kako je najbolje reagirati v primeru nasilja. 

(Skoraj) vsi fantje se med seboj primerjajo (npr. kdo je največji, najhitrejši, najmočnejši …), pri slednjem gre včasih čez mejo in do točke, ko se začne pretep. Mogoče ste že opazili, da pretep vedno začenjajo isti in da se spravljajo na manjše in mlajše. Razlogi za to pa so zelo različni, lahko npr. želijo vzbuditi pozornost drugih, najslabši v razredu si želijo pridobiti spoštovanje s pestmi, do nasilja pa včasih pride tudi, ko nekdo nima dovolj žepnine in sili druge, naj mu plačajo. Najpogostejši dejavnik pa je ta, da nekoga tepejo doma in da ne bi zgledal šibak, sam tepe druge v šoli.

Vir: http://uwb2ms.blogspot.si/2010/05/school-violence.html

Mislim, da nasilje ni rešitev. Nekateri pravijo, da če ti kdo teži,  ga moraš ti nazaj. To ni pravilna rešitev, saj potem pride do še hujšega nasilja. Če se kdo smeji na tvoj račun (oz. ti gre nekdo na živce in bi ga najraje poslal ne vem kam), naredi naslednje. Delaj se »francoza« (to pomeni, da ga totalno ignoriraš, se ne meniš zanj kajti slej ko prej bo odnehal, ker ne dobiva tvoje pozornosti).
Obstaja še ena možnost. Ko ti nekdo teži, si ga zamisli v smešnem položaju, npr. ko rešuje test za matematiko in nič ne zna, ali pa v smešnih oblačilih. Takrat te ne bo več strah pred njimi. To res deluje! Nasilje je res huda stvar. In kadar se zgodi, je dobro, da zanj ve odrasla oseba. Če  kljub temu nihče ne reagira, pa moramo poklicati policijo.

Upam, da sedaj veš več o nasilju in o tem, kaj moraš storiti, ko se z njim srečaš. Najboljše bi seveda bilo, če nasilja sploh ne bi bilo. Naslednjič pa o tem, kaj je o nasilju in nasilnežih povedala naša svetovalna delavka Tina Plahutnik.

VIR: Beil, B., Von Schelling, C. (1999) Drugačna knjiga za fante, Ljubljana: Založba KRES.


                                                                                               Neža Rifel, 8. a

Komentarji