DIAN FOSSEY - ZOOLOGINJA, KI JE REŠILA GORSKE GORILE

Danes vam bom povedala nekaj o Dian Fossey, zoologinji, ki jo zelo cenim.

Vir: https://www.pinterest.fr/pin/370210031859962694/?autologin=true

Dian Fossey se je rodila 16. januarja 1932 v San Franciscu. Njena starša sta se ločila, zato je živela pri materi in očetu. Bila je odlična študentka, ki se je zanimala za živali. Pri šestih letih je začela jahati konje. V devetnajstem letu starosti je nekaj časa delala v očetovem podjetju, vendar je po enem letu odšla in začela delati na ranču v Montani. Zaradi navezanosti na živali je diplomirala na poklicni terapiji za živali. Diplomirala je leta 1954. Po diplomi je se je zaposlila kot direktorica oddelka za poklicno terapijo v bolnišnici Kosair. Svoje delo je imela rada, vendar si je želela videti več prostoživečih živali. 
Vir: http://ontheworldmap.com/rwanda/rwanda-location-on-the-africa-map.html
Leta 1967 se je odpravila v Ruando, v gorske gozdove, kjer je preučevala gorile. Njeno odpravo je financiral National Geographic. Gorile je imela zelo rada in zato je vsako tudi poimenovala. Ločevala jih je po nosnih gubah. Dian je gorile ščitila pred divjimi lovci, ki so jih pobijali za denar( njihove glave so uporabili za okras, roke pa za pepelnike). Imela je veliko prijateljev, vendar je imela tudi sovražnike. 27. decembra 1985 so jo našli umorjeno v njeni koči, umor ni bil nikoli dokončno razrešen. Pokopali so jo 31. decembra  poleg njene najljubše gorile. Dian je gorske gorile rešila pred izumrtjem, zato jo tudi cenim. 
Upam, da vam je bil moj članek zanimiv, če pa želite izvedeti še več. preberite članek na spletni strani https://gorillafund.org/who-we-are/dian-fossey/dian-fossey-bio/ ali pa si oglejte film z naslovom Gorile v megli



KAJ JE ZOOLOGIJA?
Zoologija je znanstvena veda, ki proučuje živali – njihov način življenja (kako se prehranjujejo, razmnožujejo, njihov način vedenja, telesno zgradbo …). Deli se na več disciplin, kot so:
-         ORINTOLOGIJA (proučevanje ptic ),
-         ENTOMOLOGIJA (proučevanje žuželk ),
-         HERPETOLOGIJA (proučevanje dvoživk in plazilcev ),
-         PRIMATOLOGIJA (proučevanje opic ) itd  …

Vir: http://arsenal.gomedia.us/shop/vectors/woodland-animals-vector-pack/

  
                                                                                         Iza Virant, 7. b

Komentarji