ŠOLSKI NOVINARJI OBISKALI RADIO SLOVENIJA

V torek, 28. 11. 2017,  smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet šolsko novinarstvo, odpravili na RTV Slovenija (natančneje na Radio Slovenija). Na kratko vam bom predstavila ta naš dan, ki se je že začel že v zgodnjih jutranjih urah.



Ob približno 7. uri smo se zbrali v avli naše šole, vzeli malico in se odpravili na železniško postajo. Ob 8.30 smo že sedeli na (pre)polnem vlaku. Ko smo prišli na glavno železniško postajo v Ljubljani, smo imeli še dovolj časa, da smo šli pogledat Prešernov trg, ki je bil že okrašen z lučkami, ki pa so bile na žalost še ugasnjene. Nato smo si ogledali še drsališče na Kongresnem trgu in se odpravila do RTV-ja.



Ko nas je v preddverje prišla iskat naša vodička Špela, smo nahrbtnike in bunde pustili v avli ter se odpravili v montirnico. Tam smo videli, kaj naredijo s posnetkom, ki ga novinar prinese s terena. Posneli pa smo tudi kratek pogovor dveh naših učencev, ki je vse nasmejal. 



Ko smo v montirnici končali, smo se odpravili v studio Val 202, kjer smo videli, kako se posname govor, ki ga nato slišimo po radiju (npr. novice, vreme …). Tam smo tudi izvedeli, da je za dobro oddajo potreben več kot samo en človek (vsaj dva), in da glasbo, ki se bo vrtela na radiju, izbira glasbeni urednik in še veliko zelo zanimivih stvari.



Sledil je ogled dvorane, v kateri vadijo otroški pevski zbori RTV Slovenija, simfonični orkester RTV Slovenija … Nato pa je prišel čas, ko smo šli pogledat prostor, kjer snemajo radijske igre (to je zgodba, ki jo samo poslušaš in nič ne vidiš, samo slišiš). Dva odlomka iz iger smo poslušali. Izvedeli smo tudi, da je Radio Slovenija edini radio, ki še predvaja radijske igre. Snemajo in predvajajo radijske igre za odrasle, otroke in pa najstnike (mlade). S tem se je naš obisk na RTV-ju končal.



Lepo smo se poslovili in odšli proti železniški postaji. Ker smo imeli še veliko časa, smo šli še v Mcdonald's. Ko smo pojedli, pa smo se odpravili na vlak. V Kamnik smo prišli približno ob 11.45. Tisti, ki smo imeli še pouk, smo dan nadaljevali v šoli.
Dan je bil zelo zanimiv in tudi poučen, saj smo spoznali, kaj vse se dogaja v tisti ogromni hiši, ki so jo poimenovali RTV. Upam, da boste tudi vi kdaj doživeli tako dobro izkušnjo.
Vsem, delavcem na RTV-ju, ki so si vzeli malo časa za nas (še posebej Špeli Škrbina iz službe za odnose z javnostjo, ki nas je vodila po hiši) se iskreno zahvaljujemo. Veseli pa smo vsega novega znanja (in dejstev), ki ste nam jih podali!

                                                     Neža Rifel  8. a

Komentarji