SLADKE PIJAČE

Sladke pijače so velik problem današnjega časa. Veliko ljudi zaradi prekomerne uporabe le-teh resno zboli. Za nekatere pijače se sploh ne zavedamo, kako so lahko škodljive. Zato sva se s sošolcem odločila da bova raziskala, katere pijače so škodljive in zakaj. 

Vir: https://chicagodefender.com/2016/11/02/beverage-tax-on-sweet-drinks/
Sladke pijače so zdravju škodljive, saj vsebujejo veliko količino raztopljenih sladkorjev, kot sta glukoza in fruktoza. Poleg tega vsebujejo še druge škodljive snovi, na primer kofein, fosforno kislino, umetna barvila … Snovi v sladkanih pijačah povzročajo debelost, visok holesterol, živčnost, depresijo, hormonsko neravnovesje, neplodnost… Umetna barvila v sladkih pijačah so po mnenju znanstvenikov celo rakotvorna. 
Toda kako preprečiti tako popularnost sladkih pijač? Nekateri znanstveniki menijo, da bi množično uživanje  sladkih pijač lahko zmanjšali tako, da bi na embalaže tiskali slike, ki prikazujejo raka, depresijo, debelost … in tako ozaveščali kupce o nevarnosti tega izdelka.
K sladkim pijačam spadajo Coca-cola, Schweppes, Ora, Fanta, ledeni čaj, Multi sola … Tistim bralcem, ki te pijače redno uživajo, priporočava, da raje pijejo vodo, saj je veliko bolj zdrava, cenejša, pa še odžeja nas.

Če koga s svojim člankom nisva uspela prepričati, naj si ogleda spodaj priložen video.

  
                                                                          Miha Okorn, Enej Sladič, 7. b

Komentarji