METAL

Za opis te glasbene zvrsti sem se odločil zato, ker mi glasba res veliko pomeni in skoraj vse počnem ob njeni spremljavi. Ker pa imam od vsega najraje metal, saj se v njem najbolj najdem, sem se odločil, da bom pisal o tem.   
Vir: http://ajournalofmusicalthings.com

Kaj je metal? 
Metal je zvrst glasbe, ki ji pravimo tudi težkometalna glasba ali heavy metal. Korenine v rocku, bluesu in evropski klasični glasbi, razvila pa se je iz hard rocka. Za metal so še posebej značilne kitara, temačne teme in besedila, poln in pospešen ritem ter klasični ali simfonični stil. Metal je najbolj ekstremen v jakosti glasbe.  Leto 1986 je bilo vsekakor zlato leto za metal, saj je takrat dosegel splošno popularnost. 


Vir: http://www.gashopper.net/
Značilnosti  
Za metal so značilni glasni zvoki kitare, poudarjen ritem in bas linija, tako v tempu kot dinamiki, ter močni vokali. V posameznih podzvrsteh je vsaj ena od teh značilnosti posebej poudarjena ali drugače spremenjena. Ponavadi metalsko zasedbo sestavlja bobnar, basist, ritem kitarist in glavni kitarist, ki je ponavadi tudi pevec. V začetku metala so bile v skupinah pogoste še akustične klaviature oziroma mellotron, danes pa so jih zamenjale elektronske klaviature.

Podzvrsti metala s primeri


Black metal 

Christian metal 

Glam metal 

Death metal 

Doom metal 

Folk metal 

Gothic metal 

Klasični metal

Neoklasicistični metal 

Power metal 

Progresivni metal 

Simfonični metal 

Speed metal 

Thrash metal 


                                                                                         Peter Kotnik, 8. b

Komentarji