AKTUALNO - VOLITVE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE

V nedeljo smo državljani Republike Slovenije izvolili novega predsednika. Namen tega članka ni, da bi bralci spoznali, koliko možnosti je imel vsak kandidat, pač pa vam želim predstaviti funkcije predsednika države, saj o tem mladi ne vemo veliko.

Vir: https://www.tednik.si/politika/5575-v-strankah-se-pripravljajo-na-predsedniske-volitve
Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije dela v Uradu Republike Slovenije, ki je v Ljubljani. Njegova naloga je, da v tujih državah predstavlja Republiko Slovenijo, da poveljuje vojaškim silam, da razglaša zakone, da podeljuje častna priznanja na športnih in kulturnih prireditvah ....
Slovenija je demokratična država, kar pomeni da predsednika izvoli ljudstvo. To imenujemo volitve. Volitev se lahko  udeležijo le polnoletni, čeprav v zadnjih časih nekateri menijo, da bi se jih morali udeleževati že pri šestnajstih letih. Predsednik postane državljan Republike Slovenije, ki je na volitvah zbral največjo podporo ljudstva. Njegov mandat traja 5 let. En predsednik je lahko izvoljen le dvakrat zapored. Trenutni predsednik RS je Borut Pahor, ki bo kmalu začel svoj drugi mandat. Njegov tekmec je bil naš kamniški župan Marjan Šarec. Borut Pahor je na volitvah zmagal z majhno prednostjo, vendar je to dovolj, da je začel svoj zadnji mandat.  


Predsednik s svojo materjo
Borut Pahor se je rodil 2. novembra 1963 v Postojni, torej je danes star 54 let. Leta 1996 je bil izvoljen za predsednika državnega zbora, na jesenskih predsedniških volitvah leta 2012 pa je dosegel dobrih 67 % glasov in postal 5. predsednik Republike Slovenije. V nedeljo je Borut Pahor ponovno zmagal na volitvah in tako začel svoj zadnji mandat, saj je lahko en predsednik vodilnem položaju največ 10 let.
Borut Pahor ima z odvetnico Tanjo Pečar sina Luko, ki se tudi ukvarja s politiko. Naš predsednik je zelo odprt za javnost, veliko se smeji, udeležuje se športnih in kulturnih prireditev, svoje doživljaje pa vestno objavlja tudi na Instagramu.
Zdaj sem vam predstavil aktualnega predsednika Slovenije, s preglednice pa lahko razberete, kdo so bili bivši predsedniki.

IME IN PRIIMEK
ČAS PREDSEDOVANJA
MANDAT
Milan Kučan
1992–1997
prvi
Milan Kučan
1997–2002
drugi
Janez Drnovšek
2002–2007
prvi
Danilo Türk
2007–2012
prvi
Borut Pahor
2012–2017
prvi
Borut Pahor
2017–(2022)
drugi


Milan Kučan
Janez Drnovšek
Danilo Türk

Upam, da sem vam s svojim člankom dobro predstavil funkcije predsednika RS in bivše predsednike. Ko boste imeli volilno pravico, pa se le odločite za pravega.

VIRI:



Miha Okorn, 7. b

Komentarji