KNJIGA IN ZDAJ ŠE FILM: KOŠARKAR NAJ BO!

Veliko vas ve, da obstaja knjiga Košarkar naj bo! (mimogrede, imeli smo jo na izbiro za domače branje v 6. razredu). Vsi pa zagotovo že veste, da je na filmska platna prišel tudi film z istim naslovom. Opisala vam bom oboje.

Vir: https://www.kolosej.si/novice/2017/9/4/3571/
Knjigo je napisal pisatelj Primož Suhodolčan (nekateri ga mešajo z Leopoldom Suhodolčanom, ki je prav tako pisatelj in Primožev oče, a o tem kdaj drugič). Zgodba govori o fantu ki ga vsi kličejo Ranta (noben ne ve, kakšno je njegovo pravo ime, zato ga kličejo kar Ranta).
Vir: https://www.biblos.si/isbn/9789612425869
Pisatelj v pove, da je ta fant tako suh, da sonce kar čezenj sije, da je tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval, in da je zelo lačen in neumen. Ker je Ranta tako velik in mu je bila postelja premajhna, je moral oče narediti luknjo v steno. Tako je imel Ranta noge v kuhinji, glavo pa v svoji sobi. Bil je edini otrok, ki je imel dvosobno posteljo. Imel pa je tudi svojega najboljšega in zelo duhovitega prijatelja Smodlaka. Zaljubljen pa je bil v sošolko Metko.
Nekega dne pa ga je učitelj športne vzgoje povabil v šolsko košarkarsko ekipo. Težave pa se začnejo, ko Salta (učitelj športne vzgoje) ugotovi, da Ranta ne ve, niti kaj je žoga niti kaj je koš. Pri prvem poskusu Ranta namesto koša zadane hišnika, ki je ravno tam popravljal koš. Ker pa Ranta ni imel kondicije, sta vsak dan zjutraj skupaj z Smodlakom pretekla par kilometrov (no, Smodlak je kolesaril, Ranta pa je tekel). Doma mu starša kupita koš in žogo in od takrat naprej je Ranta cele dneve vadil in metal žogo na koš. Kar naenkrat pa pride dan, ko mora Ranta igrati na šolskem tekmovanju. Na koncu ranta zadane v napačen koš. Ranta vadi, vadi in postaja vse boljši. Nekega dne pa na obisk pride Tini Trska, ki želi, da Ranta podpiše pogodbo s klubom, ki ga vodi Tini Trska (poslovnež, vodja kluba). Na koncu se Ranta odloči, da ne bo podpisal pogodbe in da bo ostal v šolski ekipi.
Vir: https://www.cineplexx.si/movie/kosarkar-naj-bo
V filmu, ki traja 82 minut, je zgodba popolnoma enaka, le da je prikazana veliko bolj zabavno in smešno. V filmu Ranto igra ne prav znani Klemen Kostrevc, Smodlaka Matija Brodnik (igral je tudi v filmu Pojdi z mano), Metko pa Gaja Filač. Ti igralci so malo manj znani. V filmu pa lahko vidimo tudi bolj znane, izkušene igralce. Rantovega očeta in mamo sta tako igrala Matjaž Javšnik in Ana Marija Mitič, Salto pa Marko Miladinović. Tinija Trsko je igral Lado Bizovičar, razrednika Rantinega razreda pa je Gojmir Lešnjak Gojc.


                Če vas je besedilo prepričalo, tako kot sta mene film in knjiga, potem hitro pojdite v knjižnico in si izposodite knjigo. Če pa ste bolj leni, kot npr. Ranta, pa pojdite gledat film, saj je zelo smešen in zanimiv. Lahko pa počakate kakšno leto ali dve, da film pride na televizijo.

                                                                                     Neža Rifel, 8. a

Komentarji