21. 11. 2014
je bil za učence in učitelje na osnovni šoli Frana Albrehta nekaj posebnega.
Tega dne je potekal kulturni dan o bontonu. Obiskala nas je ministrica za
kulturo, gospa Julijana Bizjak Mlakar. Ogledala si je, kako je v različnih
razredih potekal kulturni dan, z učenci 1. Razreda pa je pozajtrkovala
tradicionalni slovenski zajtrk.
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in ravnatelj Rafko Lah pri tradicionalnem slovenskem zajtrku z učenci 1. razreda. /Foto: Klemen Kos/ |
Ministrica za kulturo in ravnatelj šole pred zastavo kulturne šole. /Foto:Klemen Kos/ |
Vsaka šola
mora imeti vzgojni načrt, v katerem so načrtovane aktivnosti, ki pripomorejo k
lepemu medsebojnemu sožitju na šoli. Vsako leto je kakšni od dejavnosti
namenjena posebna pozornost. Nad temi bdi skupina za vzgojni načrt.
Skupina je
dala pobudo, da bi en šolski dan namenili pravilom lepega vedenja. Ta dan je
bil združen tudi s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Vsi učenci šole so
zajtrkovali dobrote, pridelane v domačem kraju. Na mizi so se znašli
med, kruh, maslo, mleko in jabolka. Večina učencev je
bila nad tem navdušena. Akcija naj bi učence spodbudila h kulturnemu zaužitju
zdrave, krajevno pridelane hrane pri jutranjem obroku. V naglici
življenja prav ta obrok pogosto izpuščamo.
Učenci 1.razreda z učiteljicama pri tradicionalnem slovenskem zajtrku. /Foto: Klemen Kos/ |
Ministrica za kulturo in ravnatelj šole z zanimanjem poslušata živahno debato med učenci 9.razreda o bontonu in pozdravljanju. |
Na kulturnem
dnevu so učenci ob zanimivih aktivnostih spoznali in obnovili pravila lepega
vedenja. O tem so nam povedali:
Naja
Lipičnik, učenka petega razreda: ''Vsebina kulturnega dne mi je bila všeč,
predvsem pa potrebna.''
Lucija
Škrjanc, učenka devetega razreda: ''Uživala sem v zanimivih in ustvarjalnih
delavnicah, ki so bile včasih tudi zabavne.''
Anej in Raj,
učenca drugega razreda: ''Veliko sva se naučila. Znava pripraviti jedilni
pribor. Pomembno je tudi to, da si moramo med seboj pomagati in biti drug z
drugim prijazni.''
Žana Drolc, Klemen Kos
Komentarji
Objavite komentar