KULTURNI DAN

21. 11. 2014 je bil za učence in učitelje na osnovni šoli Frana Albrehta nekaj posebnega. Tega dne je potekal kulturni dan o bontonu. Obiskala nas je ministrica za kulturo, gospa Julijana Bizjak Mlakar. Ogledala si je, kako je v različnih razredih potekal kulturni dan, z učenci 1. Razreda pa je pozajtrkovala tradicionalni slovenski zajtrk.  

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in ravnatelj Rafko Lah pri tradicionalnem slovenskem zajtrku z učenci 1. razreda. /Foto: Klemen Kos/

Ministrica za kulturo in ravnatelj šole pred zastavo kulturne šole. /Foto:Klemen Kos/
Vsaka šola mora imeti vzgojni načrt, v katerem so načrtovane aktivnosti, ki pripomorejo k lepemu medsebojnemu sožitju na šoli. Vsako leto je kakšni od dejavnosti namenjena posebna pozornost. Nad temi bdi skupina za vzgojni načrt.
Skupina je dala pobudo, da bi en šolski dan namenili pravilom lepega vedenja. Ta dan je bil združen tudi s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Vsi učenci šole so zajtrkovali dobrote, pridelane v domačem kraju.  Na mizi so se znašli med, kruh, maslo,  mleko in jabolka. Večina  učencev je bila nad tem navdušena. Akcija naj bi učence spodbudila h kulturnemu zaužitju zdrave, krajevno pridelane hrane pri jutranjem obroku.  V naglici življenja prav ta obrok pogosto izpuščamo.

Učenci 1.razreda z učiteljicama pri tradicionalnem slovenskem zajtrku. /Foto: Klemen Kos/
Ministrica za kulturo in ravnatelj šole z zanimanjem poslušata živahno debato med učenci 9.razreda o bontonu in pozdravljanju.

Na kulturnem dnevu so učenci ob zanimivih aktivnostih spoznali in obnovili pravila lepega vedenja. O tem so nam povedali:

Naja Lipičnik, učenka petega razreda: ''Vsebina kulturnega dne mi je bila všeč, predvsem pa potrebna.''

Lucija Škrjanc, učenka devetega razreda: ''Uživala sem v zanimivih in ustvarjalnih delavnicah, ki so bile včasih tudi zabavne.''

Anej in Raj, učenca drugega razreda: ''Veliko sva se naučila. Znava pripraviti jedilni pribor. Pomembno je tudi to, da si moramo med seboj pomagati in biti drug z drugim prijazni.''

                                                                                            Žana Drolc, Klemen Kos

Komentarji