ODBOJKA NA MIVKI

Predstavil vam bom odbojko na mivki. To je šport, pri katerem igra poteka v parih. Mlade selekcije ga igrajo poleti, saj jih takrat ne motijo šolske in dvoranske obveznosti. Tisti tekmovalci, ki se s tem športom ukvarjajo profesionalno, pa treningu in turnirjem na mivki posvečajo čas v vseh letnih časih. Ta šport sem si izbral, ker sem pri njem tudi sam dosegel nekaj dobrih rezultatov. 
Vir: http://sk-zalec.org/novicke/odbojka-na-mivki/
Odbojka na mivki je olimpijski moštveni šport z žogo. Je različica dvoranske odbojke. Od dvoranske odbojko se odbojka na mivki razlikuje v tem, da tu nastopata zgolj dva tekmovalca. Žogo je prepovedano sprejeti z zgornjim odbojem oziroma s »košarico«, kot to imenujemo v odbojkarskem žargonu. Je veliko bolj zabaven od dvoranske odbojke, saj morata biti s partnerjem dobra prijatelja ne le na igrišču, pač pa tudi v prostem času. Velikost polja in višina mreže pa se pri dvoranski odbojki ne razlikujeta. Žoga za odbojko na mivki je lažja kot pri dvoranski in drugače oblikovana. Odbojka na mivki se v marsičem še razlikuje od dvoranske, na primer po podlagi (pesek, parket), žogo lahko pri podaji malo dalj časa zadržimo v prstih, blok se šteje kot dotik … Večina igrišč za odbojko na mivki je zunaj, v zadnjem desetletju pa se gradijo tudi dvorane, tako da lahko tekmovalci tekmujejo neodvisno od vremena. Šport se je razvil okoli leta 1920 v Santa Monici, nato pa je postal priljubljen tudi drugje po svetu. Na olimpijskih igrah se je šport prvič predstavil leta 1992 v Barceloni. 

Vir: http://sk-zalec.org/novicke/odbojka-na-mivki/

Meni je odbojka na mivki bolj všeč kot dvoranska odbojka. Upam, da sem s svojim člankom kakšnega bralca navdušil za ta šport. Če že ne v smislu, da bi začeli šport trenirati, pa vsaj za spremljanje po televiziji. Najbolj znan slovenski turnir v odbojki na mivki je CEV Masters, ki ga vsako leto prirejajo na Kongresnem trgu v Ljubljani.

                                                                         Miha Okorn, 7. b
VIRI:

Komentarji