EVROVIZIJSKI KOMENTAR


Vir: http://www.escdaily.com/kiev-eurovision-2017-need-know
Sem Matic in Evrovizijo spremljam že od leta 2012, ko je spektakel pripotoval v Azerbajdžan. Tekmovanje se odvija že od leta 1956. Na njem se predstavijo vse države EU in Avstralija. Vsaka lahko izbere vse do 7 pevcev, ki zastopajo državo. Vsaka država glasuje in podeli 0–12 točk izbranim državam. Zmaga skladba z največ točkami.  



Letošnji evrovizijski spektakel je potekal 9., 11. in 13. maja. V prvem pred izboru so se pomerili Švedska, Gruzija, Avstralija, Albanija, Belgija, Črna gora, Finska, Azerbajdžan, Portugalska, Grčija, Poljska, Moldavija, Islandija, Češka, Ciper, Armenija, Slovenija in Latvija; v drugem pa Srbija, Avstrija, Makedonija, Malta, Romunija, Nizozemska, Madžarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvaška, Norveška, Švica, Belorusija, Bolgarija, Litva, Estonija in Izrael. V finale je napredovalo deset držav iz vsakega pred izbora. Te so dosegle največje število točk.
Rusiji je Ukrajina prepovedala nastopanje, ponudila pa jim je možnost prenašanja v živo iz Rusije. Rusi so to ponudbo zavrnili in jo označili za politično provokacijo.
V finalu je prvi je nastopal predstavnik Izraela, ki je imel v prvi polovici zelo statičen nastop, v nadaljevanju pa se je pesem razvila in ustvarjen je bil pravi šov. Pesem je bila slabše vokalno izvedena, vendar je koreografija to dobro prikrila. Pesem je po glasovanju dosegla 23. mesto od 26 možnih.

Vir: https://eurovoix.com/2017/02/18/tonight-malta-hungary-poland-select-eurovision-2017/

Druga se je predstavila Poljska, ki je na oder privedla violino. Mislim, da je ta pesem ponaredek naše pesmi iz leta 2015. Pesem je hitrejša verzija balade, ki pa se ne razvije v končnico, kar je neznačilno za evrovizijske pesmi. Mislim, da si je za razliko od Izraela 22. mesto zaslužila.
Tretja je zapela Belorusija, ki se je odločila za besedilo v njihovem uradnem jeziku, beloruščini. Nastop prikazuje par, ki potuje na leteči ladji. Pesem je razigrana, vendar brez velikega spektakla in razvoja. 
Naslednji je zapel Nathan za Avstrijo. Večino časa je nastopal na polmesecu, potem pa je stopil na oder. Pesem je energična z udarnim refrenom, kar naredi pesem »klasično evrovizijsko«.
Za Armenijo se je predstavila pevka Artsvik, Nizozemska je na tekmovanje poslala trio OG3NE, Moldavija pa trio Sunstroke Project, Madžarsko je zastopal pevec Joci Papai, za Italijo je zapel Francesco Gabbani, Dansko je zastopala Anja, enajsti pa je za Portugalsko pel Salvador Sobral.

Vir: https://eurosong.hr/dramatican-rasplet-portugal-pobjednik-eurosonga-2017/

Zmagovalec spektakla je bil letos Salvador Sobral, ki je evrovizijsko pesem pripeljal na Portugalsko. Njegova pesem je umirjena, zapeta v portugalščini in brez razvoja ter šova, na nek način umirjena balada. Osebno mi pesem ni všeč, saj je bilo v izboru veliko pesmi, ki so bile po mojem mnenju boljše. Pevec ima težave s srcem in se, kot je sam povedal, še nikoli ni uredil za nobeno slovesnost.

                                                       Matic Hrabar, 7. c

Komentarji