LEONARDO DA VINCI

Vir: http://www.biography.com/people/
leonardo-da-vinci-40396
Leonarda da Vincija poznamo kot renesančnega izumitelja, slikarja, kiparja in arhitekta. En izmed njegovih najslavnejših rekov je ta, da slika ni nikoli končana, samo zapuščena in če se ravnamo po njegovih besedah, je sam naslikal kar nekaj dobrih nekončanih umetnin. 
Njegova umetniška pot se je začela pri 10 letih, ko je odšel k očetu v Firence in postal vajenec v slikarskem ateljeju, od tam pa se je njegova umetniška kariera samo povzpenjala, saj je že kot otrok kazal veliko nadarjenost. K temu je pripomoglo, da je znal dobro opazovati okolje in na svojih slikah ni jasno poudarjal robov, še posebno v naravi.
Svoja prva in tudi nekatera največja dela je ustvarjal v Milanu na dvoru Ludovica Sforze. Tam je naslikal eno svojih najslavnejših del, Zadnjo večerjo. Za njo si je izbral evangelijski prizor, na katerem so naslikani Jezus in njegovih 12 učencev. Na tej sliki lahko vidimo tudi tri grbe, ki pripadajo lastniku tega dvora, njegovi ženi ter sinu.

Vir: http://www.starhotels.com/en/our-hotels/ritz-milan/experience-starhotels/art-e-events-milan/leonardo-da-vinci-in-milan.html
Vir: http://www.drugividik.si/kaj-je-ezoterika
Naslikal je tudi La Giocondo (Mona Lisa), ki je najbolj priljubljena, najslavnejša in najbolj razvpita slika na svetu, kajti na tej sliki je veliko skrivnosti. Čeprav se ne ve, kdo je ženska na tej sliki, nekateri trdijo da je naslikana Lisa Gherardini, ki naj bi bila stara 25 let.
Poleg drugih slavnih umetnin je narisal tudi proporce Vitruvijskega človeka, ki jih uporabljamo še danes. Tako lahko trdimo, da nam je Leonardo da Vinci postavil veliko pomembnih mejnikov v znanosti in umetnosti.

                                                 Anja Slana, 9. a

Komentarji