Pisatelj IVAN SIVEC

Ivan Sivec je eden izmed najbolj branih slovenskih sodobnih pisateljev. Napisal je že kar 116 knjig. Po poklicu je novinar oz. urednik na Radiu Slovenija. Po izobrazbi je slavist, pridobil si je tudi naziv magister etnoloških znanosti.  Letos pa nas je v okviru bralne značke obiskal na naši šoli.
Ivan Sivec se je rodil  23. maja 1949 v Mostah pri Komendi, danes pa živi v Mengšu. Ima hčerko Vesno, sina Iztoka, dva vnuka  ter ženo Sonjo. Osemletno osnovno šolo je najprej dve leti obiskoval v Komendi, nato v Mostah. Ves čas je bil odličnjak in pogosto je nastopal kot recitator ali igralec. K literarnemu delu in nastopanju ga je spodbujala predvsem njegova profesorica slovenščine.  Po osemletki je  končal štiriletno  srednjo tehniško šolo elektro smeri na Vegovi v Ljubljani. Po šolanju se je najprej kot tehnik zaposlil pri RTV Slovenija, ob tem pa se je  posvečal študiju slavistike na ljubljanski filozofski fakulteti. Ko je diplomiral, se je na Radiu Slovenija zaposlil kot novinar. 12 let je bil urednik v dokumentarno-feljtonskem uredništvu. Kot urednik in novinar je pogosto potoval po Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in drugih državah. Upokojil se je leta 2007.
Ivan Sivec je napisal 43 knjig za mlade bralce in 73 knjig za odrasle. Je zelo vsestranski pisatelj, piše zgodovinske romane: » Jutro ob kresu«, »Kralj Samo«, idr.; biografske romane: »Pesem je sonce«, Triglavski kralj«, idr.;socialno-pedagoške romane: »Zadnji megažur«, »Faktor X«,idr.; pustolovske romane: »Pozabljeni zaklad«, »Skrivnost zlate reke«, idr.;potopise: »Izgubljen na Aljaski«, »Potovanje na streho Evrope«, idr.;knjige s športno tematiko: »Netopir brez kril«, »Beli mušketir«, idr.; kmečke povesti in romane: »Pesem njenih zvonov«, »Kdaj bo sneg skopnel«, idr; knjige o glasbi: »Godec pred peklom«,»Brata Avsenik«, idr.; spominsko prozo: »Kruh ponoči spi«, »Vsak klas je zlat«, idr.; humorne pripovedi: »Ženin proti svoji volji«, »Bog na dopustu«, idr.;  slikanice ter knjige za otroke: »Dober dan, palčki«, »Petelinja drsalna šola«, »Počitnice na Marsu«, idr.
Za svoje delo pa je Ivan Sivec zasluženo dobil tudi več priznanj: kot pisatelj zlato Kersnikovo plaketo za književnost, kot novinar in urednik Terseglavovo priznanje za demokratizacijo glasil oziroma za radijske oddaje, kot eden najbolj plodnih piscev besedil za glasbo pa Souvanovo nagrado za življenjsko delo. Njegova knjiga Prekletstvo zlata je bila leta 2008 nominirana za mladinsko nagrado.
 Ivan Sivec je vsekakor odličen pisatelj,  zato se splača prebrati kakšno od njegovih knjig.


                                                                                Zala Virant, 8. b

Komentarji