TRIATLON - PREDSTAVITEV TRENINGA

Vir: https://www.theodysseyonline.com/unpacking-the-sport-of-triathlon-what-it-is-and-why-it-matters
Sem Maks in treniram triatlon. Triatlon sestavljajo: plavanje, kolesarjenje in tek. V naši skupini sta dva trenerja in približno 18 otrok. Zimski del sezone traja od oktobra do začetka aprila. V tem času imamo plavanje ob ponedeljkih in četrtkih od 18. do 19. ure, ob sobotah pa že od 07.30 do 09.30. Tekaške treninge imamo ob torkih od 15.30 do 17.00 in ob petkih od 17.00 do 18.30.
V poletnem delu sezone imamo plavalne treninge ob ponedeljkih, sredah in petkih od 18. do 19. ure Tekaške, kolesarske treninge ali menjave pa imamo ob torkih, četrtkih in včasih ob sobotah, po navadi od 15. do 17. ure ali pa od 17:00–18:45.

PLAVALNI TRENINGI
Zbor je 15 minut pred treningom. Ko pride trener, gremo v garderobe. Na bazenu se vedno ogrejemo. Ob 18. uri skačemo v vodo. Za začetek odplavamo okoli 700 m za ogrevanje, sledi glavna serija – če imamo v glavni seriji šprinte ali hitro plavanje, naredimo 4 stopnjevanja po 25 m, če pa imamo plavanje za tehniko, plavamo 10 x 50 m z dihalko. Med glavno serijo imamo (npr. 10 x 50 m, testiranje 100 m in 400 m, piramida …). Za konec pred razplavanjem naredimo vaje za noge s plavutkami in desko – približno 400 m. Za zaključek odplavamo še 200 m.

TEKAŠKI TRENINGI
Zberemo se 10 min pred treningom. Najprej za ogrevanje tečemo 1 do 2 km. Sledijo razteg in tekaške vaje (npr. nizki, srednji, visoki skiping, brcanje v zadnjico in prehod v tek …). Preden se začne glavna serija, naredimo 4 stopnjevanja, v glavni seriji običajno tečemo (npr. šprint: 20 x 100 m, 10 x 200 m, 10 x 300 m …). Sledi tek do telovadnice, kjer so na sporedu še vaje za moč in raztezanje. Če ostane čas, pa odigramo še kakšno igro »nokavt«.

KOLESARSKI TRENINGI
Po navadi se zberemo na štadionu in od tam kolesarimo približno 13–25 km v eno stran in nazaj. Med vožnjo vozimo vzporedno ali pa drug za drugim. Včasih se ustavimo, kjer je veliko prostora in ni prometa, in treniramo skoke na kolo in z njega ter izvajamo vaje spretnosti (npr. osmice, kroge, vožnja v krogu  brez ene roke, prenos bidona iz ene roke v drugo …). Po zaključku treninga sledi od 400–800 m razteka.

PRIPRAVE V MARCU
Vsako leto konec marca  odidemo na priprave na Hrvaško, saj nas po vrnitvi čaka tekmovalni del sezone, ko imamo vsak konec tedna vsaj eno tekmo. Na pripravah imamo treninge po malce drugačnem urniku –  vstajamo že ob 6:40, saj imamo ob 7h začetek plavanja – ki potekajo enako kot skozi celotno sezono, le da trajajo le do 8. ure, ko imamo zajtrk. Ko se zajtrk malo poleže, odidemo na kolesarski trening, ki se začne približno ob 9:45 in traja do 11. ure. Po kosilu, okoli 15.45, pa odidemo na tekaški trening, ki traja približno do 17. ure.    

PRIPRAVE V AVGUSTU

V avgustu se odpravimo na poletne priprave na Gorenjsko. Tam so treningi enostavnejši, kar pomeni, da je namen teh priprav druženje. Vstajamo ob 7.30, zajtrku sledi tekaški trening, nato včasih na lepših mestih tudi malo zaplavamo ali s ponjave skačemo v vodo. Okoli 12. ure imamo kosilo, nato pa približno 2–3 ure prostega časa  (npr. za igranje košarke, nogometa, odbojke …).  

                                                     Maks Černelič, 7. b

Komentarji