POKLICNO USMERJANJE - ANTROPOLOG

Konec januarja je na šoli potekalo poklicno usmerjanje za učence 8. in 9. razreda. Kot eden izmed poklicev je bil predstavljen tudi poklic antropologa. Na našo šolo je prišel predavatelj s Filozofske fakultete Dan Podjed in nam podrobneje predstavil, kaj in kje vse lahko dela in kako poteka delovni  dan antropologa.
         Predavatelj nam je najprej predstavil svojo pot do odločitve, da bo opravljal ta poklic. Povedal je, da se ni takoj odločil, da bo postal antropolog, ampak je najprej hotel postati igralec. Sedaj, ko je že uspešno zaključil študij etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, sodeluje pri številnih projektih v povezavi z izboljšanjem življenja na našem planetu in predava na Filozofski fakulteti.
         Antropolog med drugim preučuje človekovo kulturo, odnose med ljudmi in vpliv okolja na živa bitja. Nekateri se posebno posvečajo zgodovini človeka, predvsem navadam starodavnih kultur in ljudstev.
         Posebej pomembno vlogo bodo imeli antropologi v prihodnosti, ko bo na svetu veliko migracij, kar bo pomenilo veliko različnih kultur in navad na enem območju. To bi lahko predstavljalo velik problem, zato bodo poskušali ljudi privaditi na druge kulture.
         Če vas zanima ta poklic, se lahko zaposlite na raziskovalnih inštitutih in v zgodovinskih muzejih. Predavate lahko tudi na fakultetah in se celo zaposlite na ministrstvih. Najbolj zanimivo pa je, da lahko delate tudi v podjetjih ali pri projektih, ki so povezani z raznimi aplikacijami. To so po navadi mobilne aplikacije, ki naj bi spreminjale naše slabe navade.
         Za ta poklic morate biti zelo radovedni, zanimati pa vas morajo tudi družbena in kulturna dogajanja ter problemi. Če se odločite za ta poklic, morate biti tudi pripravljeni potovati.

                                                                                                                                            Anja Slana, 9. a

Komentarji