SLABA SAMOPODOBA

Dandanes se veliko najstnikov ubada s slabo samopodobo. Razlogi? Mediji, družba … itd. Kaj sploh je slaba samopodoba? Slaba samopodoba je slabo mnenje o sebi, npr. »Zakaj sem tako grd/debel/neuporaben/ničvreden?« 


Mediji največkrat prikazujejo dekleta s slabo samopodobo, moramo pa vedeti, da se tudi fantje lahko počutijo slabo v svoji koži. Ponavadi slaba samopodoba vodi do samopoškodovanja, stradanja, pretirane telovadbe, depresije in podobno. Na primer, imam prijatelja, ki ima res zelo slabo samopodobo. Nekega dne me je poklical in se mi po telefonu zjokal, kako slabo se počuti sam pri sebi. Mislila sem, da bo v redu, ampak … bi si mislili, da mi bo fant tarnal kako je grd, debel in neumen? Tega ravno nisem pričakovala. Začel se je rezati in malo za tem so mu postavili diagnozo – depresijo. Nato je začel stradati in prekomerno telovaditi, zato je velikokrat sredi belega dne padel v nezavest, kasneje pa je pristal tudi v bolnišnici, kjer so ga poslali k psihiatru. Kmalu za tem je bil s pomočjo mene in nekaj prijateljev v redu, še vedno se slabo počuti, ampak veliko bolje kot prej.
Mislim, da je za najstnike s slabo samopodobo poletje še najtežji del leta, vsi nosijo kratke hlače, majice do popka, kopalke, medtem ko nekateri hodimo naokoli v širokih majicah, jopicah, srajcah, pajkicah ali kavbojkah. Pač stradanje ali kakršnokoli samopoškodovanje ni vredno, naredi nekaj zase, če hočeš shujšati, telovadi in jej zdravo, ne pa se smiliti sam sebi.
http://rebloggy.com/post/cute-kawaii-typography-pink-pastel-
               self-esteem-positive-self-love-aesthetic-your/122809231950
Tudi sama se soočam z malo slabšo samopodobo, sem pa zdaj veliko bolj samozavestna kot včasih in sem zelo vesela v svoji koži, čeprav bom vedno našla nekaj na sebi, kar mi ne bo všeč. Včasih sem v sarkazmu govorila, da sem lepa in podobno in se za hec važila pred prijateljicami, sčasoma pa sem začela verjeti svojim sarkastičnim izjavam, in če povem po pravici, se sama sebi zdim lepa in se zelo dobro počutim. Samo odmisliti je treba negativne stvari in misliti o sebi pozitivno ter se nehati zaničevati. gledala sem neke videe na youtubu in brala članke ter knjige na spletnih straneh, pomagali so mi pa tudi prijatelji, ki so mi pomagali dvigniti samozavest in zdaj mi je vseeno kaj si ljudje mislijo o meni ali mojem izgledu. Seveda imam kake dneve, ko se sovražim in se primerjam s prijateljicami, ampak ob takih trenutkih imam ob sebi vedno prijatelje, ki mi bodo pomagali in stali ob strani. Ni pomembno, ali si suh ali debel, vedno te bo imel nekdo rad. Če pa res misliš, da nimaš prijateljev, pojdi do socialne delavke (ni ti treba biti nerodno, tukaj so zaradi tebe in želijo pomagati čim več najstnikom) ali piši kakšnim podpornim skupinam na internetu, pa ti bodo poskušali pomagati.
Vsi smo čudoviti na svoj način, zato se moramo sprejeti.
Sploh pa, glej, tvoje telo te ima rado, samo pomisli, kaj vse naredi zate, da ostajaš živ! Zakaj mu ne bi tudi ti vračal ljubezni?

                                                                      Sara Lesjak, 7. c

Komentarji