ŠTIRJE LETNI ČASI NA KMETIJI - 2. del

JESEN
Predstavil vam bom jesen na kmetiji. Jeseni delamo malo stvari: grabimo listje, podiramo ograjo na pašnikih, živino vozimo domov in pobiramo pridelke s polja.
Opisal vam bom pobiranje pridelkov s polja. Začne se tako, da najprej poberemo pridelke s polja.To počnemo tako, da ati s traktorjem in prikolico pripelje na njivo gajbice, v katere dajemo pridelke. Najbolj naporno je pobiranje krompirja, zato ker ga moramo s cele njive pobrati na roke.
No, saj tudi druge pridelke pobiramo na roke. Ko vse poberemo, pridelke s traktorjem zvozimo domov. Doma pa jih zložimo v klet, kjer bodo do pomladi. Nekaj pridelka prodamo, nekaj ga je za doma, drugo pa posušimo in pripravimo za semena.

ZIMA
Zdaj pa še zadnji letni čas, zima. Pozimi  počnemo malo stvari: popravimo stroje in jih očistimo ter čistimo sneg z dvorišča. Opisal vam bom čiščenje snega. Ati je doma naredil plug, ki ga pripnemo na traktor in zrinemo sneg z dvorišča, to dela ati. Jaz, moja mami in brata pa tisto, kar ostane, z lopatami odmečemo stran. Medtem pa babi vse posuje s soljo, da stopi tanko ploščo ledu na tleh. 
        Zimo imam rad zato, ker je več prostega časa in lahko sankamo, drsamo in smučamo.

                                         Nejc Močnik, 7. c

Komentarji