ŠTIRJE LETNI ČASI NA KMETIJI - 1. del

Predstavil vam bom štiri letne čase na kmetiji.

POMLAD
    Začel bom s pomladjo. Spomladi najprej zorjemo njive in posadimo krompir. Zagradimo pašnike, da bomo na njih poleti pasli živino, ter hodimo v gozd sekat drva. Najboljše mi je, ko pripravljamo živino za na pašo.
Zdaj vam bom opisal sajenje krompirja. Najprej s traktorjem zorjemo njivo. Potem počakamo nekaj dni in nato začnemo z sejanjem krompirja. Ko pridemo na njivo, najprej moja babi po njivi raztrosi taka majhna semena za lepšo rast (žlindra). Ko babi to naredi, začnemo z sajenjem. V stroj, ki je pripet na traktor, nasujemo semena in se peljemo po njivi gor in dol. Ta stroj dela spredaj luknjo, na sredini meče semena v luknje, zadaj pa jih zasuje.


POLETJE
     Na vrsti je poletje. Poleti najprej zvozimo živino na pašnike. Od 3. do 5. junija kosimo travnike, žagamo drva ter urejamo tisto živino, ki ni šla na pašo po boksih. Moja najljubša stvar poleti je vožnja živine na pašnike.
Sledi opis košnje. Prva košnja:  Travnike pokosimo in jih do konca posušimo, ker bomo mrvo zvozili nad hleve pod streho (pod). Druga košnja:  Pokosili bomo travo in je ne bomo čisto posušili, ker jo bomo dali v okrogle žoge, povite s folijo (bale). Tretjo košnjo posušimo do konca, ker jo bomo tudi dali nad hlev (pod). Četrto košnjo posušimo le do polovice, ker gre v okrogle žoge, povite z folijo (bale). Pete košnje ne posušimo,  ampak jo zvozimo v ležeče  silose .

Meni je delo na kmetiji zelo všeč in rad opravljam ta dela, ki so včasih zelo naporna.
                    Se nadaljuje …


                                                      Nejc Močnik, 8. a

Komentarji