NOČ ČAROVNIC

Noč čarovnic (znana tudi kot Halloween) je praznik, ki ga praznujemo na noč 31. oktobra. 
Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu, kot na primer na Irskem, ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in Novi Zelandiji. To noč se predvsem otroci preoblečejo v nekaj strašnega, na primer v čarovnice, duhove, zombije, okostnjake itd. Vsi ti otroci hodijo od vrat do vrat ter prosijo za sladkarije. Tudi hiše okrasijo z bučami, pajčevinami in svečami.

Vir: http://www.shinzoo.com/category/halloween/halloween.php

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta, proslava pa je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zato so se ljudje, ki jih je bilo strah, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. S prihodom Rimljanov je dan mrtvih dobil stalen datum.
Noč čarovnic so prvotno praznovali le v katoliških preskrbljenih območjih Britanskega otočja, zlasti na Irskem. Od tam je prišlo  v 19. stoletju v Združene državah Amerike veliko irskih priseljencev. Zaradi svoje privlačnosti je bil praznik kmalu sprejet in se je razvil v pomembni festival v Združenih državah Amerike in Kanadi.
Običaj, da okrasimo bučo, prihaja iz Irske. Tam je živel tudi domišljav in skopušen Jack.  Neka zgodba pravi, da je pretental vraga tako, da mu je ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Vrag mu je ustregel tako, da se je spremenil v kovanec, s katerim bi kovač plačal pijačo. Prebrisani kovač pa je kovanec vtaknil v svoj žep, v katerem je imel križ, zaradi katerega se vrag ni mogel spremeniti nazaj. Ko je vrag Jacku obljubil, da 10 let ne bo izterjal njegove duše, ga je izvlekel iz žepa. Po desetih letih je vraga ponovno prevaral tako, da ga je zaprosil, naj mu da jabolko iz stebla, a v trenutku, ko se je vrag spremenil v steblo z jabolkom, je nanj narisal križ. Tako se vrag ponovno ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl, zaradi svojega grešnega življenja ni bil sprejet v Nebesa, a na vratih v Pekel ga je pričakal vrag in poslal nazaj v mrak. Pomagal mu je tako, da mu je dal žerjavico oglja. Jack je imel v žepu repo, katero je izdolbel, in vanjo vstavil žerjavico s tem pa se je začel običaj izrezovanja buč.


                                                                                                                                                              Nina Ogrin, 7. c

Komentarji