CHRISTIANE F.: MI OTROCI S POSTAJE ZOO

Knjiga je napisana po resnični zgodbi, ki jo je doživela pisateljica.

Ko je bila še majhna deklica, je živela na vasi s svojo materjo, očetom in leto dni
mlajšo sestrico. Oče ju je vedno pretepal. Živela je v vasi, oddaljeni od mesta.
Ko pa je imela 4 leta, je oče dobil službo v oddaljenem mestu. Živeli so v bloku. 
Kot je v  knjigi predstavila blok, je bil grozen, hodniki so smrdeli, peskovnik je bil čisto
polulan od malih in velikih otok. V tem mestu so te imeli radi, če si pretepa ljudi in bil strog z njimi. Kmalu po selitvi je tudi pisateljica postala takšna. Že je hodila v šolo, dobila je nove prijatelje in vsak dan je bolj ugovarjala učiteljem in prijateljem. Imela je 10 let, ko je začela kaditi. Doma jo je oče vedno bolj tepel, ona pa mlajše otroke. Ponovno so se preselili. V Berlinu je hodila v nočne klube, kjer so kadili in pili. Vedno manj je hodila v šolo in vedno več v klube. Imela je 12 let, ko je začela uživati drogo. Kamorkoli je šla, je imela pri sebi brizgo z drogo. Med poletnimi  počitnicami je šla na vas k babici, kjer je nekoč živela. V tistem tednu je čisto pozabila na drogo, tablete, pijačo in cigarete. Ko se je vrnila, je bil njen fant že čisto zasvojen, ni hodil v klube temveč je drogo nabavljal na železniški postaji Zoo.
Živela sta od droge. Ko je njena mati ugotovila, da njena hči uživa drogo, sta takoj začela z ovajanjem (njen fant in ona, pomagala jima je njena mati). 7 najdaljših dni in noči. Smrdela je, ni čutila telesa ... Po enem tednu odvajanja sta  šla na sprehod po mestu, srečala sta prijatelje in :"… saj ne bo škodilo če malo probava". spet sta začela uživati drogo, spet sta začela nabavljati na postaji Zoo in bila tam ves dan. Spet je šlo vse od začetka, cigareti, droga, pijača, razne  tablete ... Ponovno so bile poletne počitnice in njena mati je želela, da ostane več  tednov pri babici, da bi se ponovno odvadila droge. Vrnila se je s počitnic, bila je čista. Dobila se je s fantom, ki pa je bil še vedno zasvojen z drogo.

Mislite da se je ponovno zasvojila? Jo je fant silil v drogo? Preberite knjigo in
izvedeli boste.
Jaz sem si izbrala knjigo zaradi naslova in obnove. Knjiga mi je bila zelo všeč, saj je napisana po resničnih dogodkih in ker nam je pisateljica zaupala svoje otroštvo.
Upam, da bo tudi vam všeč. 

                                                                              Janja Zupančič, 8. b

Komentarji