EVROVIZIJA

Pesem Evrovizije (angleško Eurovision Song Contest, francosko Concours Eurovision de la Chanson) je vsakoletno tekmovanje skladb zabavne glasbe, na katerem nastopajo različne evropske države.

Na tem tekmovanju lahko vsaka država sodeluje le z eno pesmijo. Ta pesem pa nato tekmuje s pesmimi drugih držav. Pesmi ocenjuje žirija in pa gledalci ter poslušalci. Prireditev, ki poteka v različnih evropskih državah (vsako leto v državi zmagovalki v preteklem letu), prenašata televizija in radio. Tekmovanje organizira European Broadcasting Union (EBU), prvič pa je bilo prirejeno leta 1956.



Slovenija pa na Evrovizijo pošlje pesem, ki je zmagala na EMI.
EMA (Evrovizijska MelodijA) je prireditev RTV Slovenije, na kateri poteka nacionalni izbor za pesem Evrovizije. Slovenija pošilja na Evrovizijo svojega predstavnika od leta 1993. Prva EMA pa je potekala leta 1996. Prej se je imenovala Slovenski izbor za Pesem Evrovizije. Letos pa je prvič potekalo interno izbiranje pesmi.

Za konec pa še nekaj zanimivosti o evroviziji:
·                     Najverjetneje najslavnejša skupina, ki je nastopila na evrovizijskem tekmovanju, je švedska ABBA.
·                     Leta 1969 so zmagale štiri države, saj ni bilo pravila za izenačenje.
·                     Johnny Logan je edini izvajalec, ki je dvakrat zmagal na Pesmi Evrovizije.
·                     Irska je edina država s tremi zaporednimi zmagami. Po dve zaporedni zmagi imajo Španija, Luksemburg in Izrael.

·                     Do sedaj je najuspešnejša država Irska s sedmimi zmagami, s petimi ji sledijo Francija, Luksemburg in Anglija.

Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2013

                                                     Živa Šubelj, 6. b

Komentarji