OBISK DRŽAVNEGA ZBORA

V sredo 3. aprila smo se učenci OŠ Frana Albrehta pod vodstvom Tine Plahutnik in Sanje Klemenc odpravili v državni zbor. 
Na vlaku
 Ob 10.00 smo se iz šole odpravili proti železniški postaji. Z vlakom smo prispeli v Ljubljano. Ko smo stopili z vlaka, smo se kar peš odpravili do državnega zbora. Dan je bil lep in sončen, zato je bilo v Ljubljani veliko ljudi. Šli smo mimo lepih izložb in videli nekaj starih ulic. Kot bi mignil smo bili pri državnem zboru. Pred stavbo je stalo tudi nekaj policistov.
Zunanji stebri so iz kamna in narejeni v obliki golih teles.Takoj ko smo prišli noter, so nas pregledali, če imamo s sabo kaj nevarnih stvari. Na srečo smo vse nože in dinamit pustili v šoli! Dobili smo vodičko in ta nas je popeljala po državnem zboru. Najprej smo si ogledali dvorano državnih svetnikov. Prijazna vodička nam je povedala, da je to najstarejša dvorana v celem državnem zboru. Imela je tudi udobne stole. Zanimivo je tudi to, da je celoten državni zbor narejen iz slovenskih materialov, čeprav je bila Slovenija takrat še v Jugoslaviji. Nato smo se odpravili proti balkonu. Ravno takrat pa smo na hodniku ujeli izjavo predsednika državnega zbora Janka Vebra. 

Voden ogled 
V dvorani Državnega sveta
Malo smo poslušali izjavo in med tem se nam je pridružil Kamničan Brane Golubović. Skupaj smo odšli na balkon. Z njim smo razpravljali kar nekaj časa, ker smo imeli veliko pripravljenih vprašanj zanj. Povedal nam je, da se njegov delovni dan začne okoli 6.00 zjutraj in konča okoli 22. ure zvečer. Da ima »prima« skupino, ki mu pomaga vsak dan. Z balkona nam je pokazal, kje sedi in razložil še nekaj drugih pozicij ljudi, ki sedijo v glavni dvorani.  Potem nas je popeljal v njegovo pisarno in nam predstavil nekaj sodelavcev. Skupaj smo odšli pogledati tudi prostor PS, katere član je gospod Golubović. 

Skupinska slika z gospodom Golubovićem
Po koncu ogleda smo odšli. Nedaleč stran je odlična picerija Šestica. Tam smo se odlično najedli. S polnimi trebuhi smo se sprehodili do postaje in se z vlakom veseli odpeljali domov. Meni se je zdel obisk zelo zanimiv in poučen, saj smo izvedeli nekaj novih stvari o naših poslancih. Državni zbor se mi je zdel zelo lep in velik. Najboljše od vsega  pa je bila nagrada, KOSILO.

                                                                                       Peter Kokalj, 7. b      

Komentarji