Zveni precej eksotično, kajne? Več
kot 50 % vseh predpakiranih izdelkov vsebuje palmovo olje. To je zanimivo,
boste rekli, toda kje je tukaj problem?
![]() |
Vir |
Odgovor
je v Indoneziji. Palmovo olje je najbolj uporabljeno rastlinsko olje na svetu. Predelava je enostavna.
Požgejo, ali posekajo ogromen del
tropskega deževnega gozda ter na uničenih tleh posadijo palme. To povzroča
izginjanje živali, rastlin, plemen in okolja, izpiranje tal, manj je kisika.
Začnimo
z okoljem. Pri predelavi palmovega olja nastajajo izpusti CO2.
Ste vedeli, da svetovna proizvodnja
palmovega olja povzroča 309 milijonov ton emisij CO2 na leto? To ustreza teži celotnega svetovnega
prebivalstva oziroma 4x letne emisije Avstrije, ali kar 18x letne emisije
Slovenije.
Vsak
dan izginejo velike površine deževnih gozdov, ki jih zamenjajo plantaže oljnih
palm. S požiganjem se uničuje življenjska okolja in povzroča velike količine
izpustov CO2. Za 670 nogometnih igrišč gozdov je vsak dan uničenih za plantaže
oljnih palm.
Samo
v letu 2014 je bilo v Indoneziji požgano območje v velikosti 43 % Avstrije
oziroma 1,7 Slovenije.
![]() |
Vir |
Deževni
gozdovi so zelo oddaljeni in zelo veliki, zato ne morete iti direktno tja. Zato
se lahko odrečete izdelkom, ki vsebujejo palmovo olje. To so detergenti,
kozmetični izdelki, hrani za živali, živilih za ljudi … Nutella vsebuje 55 % sladkorja, 23 % palmovega olja,
14 % lešnikov, 8 % kakava in ostalega.
Zaradi
donosnosti palmovega olja so na Borneu s temi palmami zasadili že 33.000
kvadratnih kilometrov – to je približno za poldrugo Slovenijo.
![]() |
Vir |
![]() |
Vir |
Tamara Tomanić, 7. a
Komentarji
Objavite komentar