STE ŽE SLIŠALI ZA PALMOVO OLJE?

Zveni precej eksotično, kajne? Več kot 50 % vseh predpakiranih izdelkov vsebuje palmovo olje. To je zanimivo, boste rekli, toda kje je tukaj problem?

Vir
Odgovor je v Indoneziji. Palmovo olje je najbolj uporabljeno rastlinsko  olje na svetu. Predelava je enostavna. Požgejo, ali posekajo ogromen  del tropskega deževnega gozda ter na uničenih tleh posadijo palme. To povzroča izginjanje živali, rastlin, plemen in okolja, izpiranje tal, manj je kisika.
Začnimo z okoljem. Pri predelavi palmovega olja nastajajo izpusti CO2.
Ste vedeli, da svetovna proizvodnja palmovega olja povzroča 309 milijonov ton emisij CO2 na leto? To ustreza teži celotnega svetovnega prebivalstva oziroma 4x letne emisije Avstrije, ali kar 18x letne emisije Slovenije.

Vsak dan izginejo velike površine deževnih gozdov, ki jih zamenjajo plantaže oljnih palm. S požiganjem se uničuje življenjska okolja in povzroča velike količine izpustov CO2. Za 670 nogometnih igrišč gozdov je vsak dan uničenih za plantaže oljnih palm.
Samo v letu 2014 je bilo v Indoneziji požgano območje v velikosti 43 % Avstrije oziroma 1,7 Slovenije.

Vir
Deževni gozdovi so zelo oddaljeni in zelo veliki, zato ne morete iti direktno tja. Zato se lahko odrečete izdelkom, ki vsebujejo palmovo olje. To so detergenti, kozmetični izdelki, hrani za živali, živilih za ljudi … Nutella  vsebuje 55 % sladkorja, 23 % palmovega olja, 14 % lešnikov, 8 % kakava in ostalega.

Zaradi donosnosti palmovega olja so na Borneu s temi palmami zasadili že 33.000 kvadratnih kilometrov – to je približno za poldrugo Slovenijo.
Vir

Vir

                                                                                       Tamara Tomanić, 7. a


Komentarji