ZGODOVINA PGD KAMNIK


Začetek
V Kamniku in okolici je prihajalo do veliko požarov, ki so jih neorganizirano gasili Kamničani, zato so morali ustanoviti »Prostovoljno požarno brambo«. Ustanovljena je bila 14. 8. 1882, njeni člani so bili Franc Fišer, Franc Hrastnik, Josip Močnik, dr. Maks Samec, Alojz Stadler, Alojz Veršič in Maks Veršič. Pri finančni plati ustanovitve Požarne brambe je imel velik vpliv takratni župan dr. Maks Samec, ki je gasilce in njihovo delo osebno podpiral. Ko je bila ustanovljena Požarna bramba, z delom ni odlašala  in je takoj pričela z delom. Njeni člani so bili odlično organizirani in so se sproti izpopolnjevali ter socialno poskrbeli za vse svoje člane.  


Vir
Njihova prva tehnična prema je vključevala ročno prevozno brizgalno, nekaj lestev, voz s 300 m platnenih cevi ter ostalo opremo in orodje, ki so ga dobili od Mestne korporacije. V 18. letu društva (leta 1900) so se pojavile velike finančne težave. »V februarju 1901 je bil sklican izredni občni zbor, ki je imel le eno točko dnevnega reda in sicer - nadaljnji obstoj društva. Člani so na občnem zboru sklenili, da društvo nadaljuje z delom in pristopi k aktivni nabirki denarja za odkup Debevčevega hleva. Mestna občina Kamnik je 12.avgusta istega leta kupila Debevčev hlev in ostalo opremo za gasilce
Vir

Prva svetovna vojna
Večino gasilcev, ki so imeli 45 let ali več, so mobilizirali na začetku 1. svetovne vojne, leta 1914. Med vojno ni bilo veliko požarov, če pa so bili, so pri gašenju pomagali tudi vojaki, saj je veliko gasilcev omagalo pri prevažanjem ranjencev v bolnišnice po Mekinjah. 
Po vojni nov odbor
Prvi občni zbor po vojni je bil pomemben, saj so takrat izvolili nov odbor. Gasilsko društvo Kamnik je leta 1925 kupilo pol-tovorni avto. To je bilo za tiste čase prava senzacija, ker to je bil takrat prvi gasilski avtomobil. Čez 27 let (leta 1932) so v občini Kamnik gasilci pridobili nekaj zemljišča, na katerega so gasilci podaljšali društvene prostore. Z gradnjo in prenovo so končali slovesnosti ob 50-letnici društva. To leto je društvo zelo napredovalo. Pridobilo je 600l motorno brizgalno Rosenbauer, podjetje v Celju je pa zanj v zameno vzelo star tovorni avto. 


Čas Jugoslavije
15. 7. 1933 je bil za vso Jugoslavijo sprejet nov zakon, ki je zelo » posegel v reorganizacijo društva«. Iz imena »Prostovoljno požarno brambo« se je spremenilo v »Gasilske Čete«. V samo gasilstvo so se začele vmešavati razne politične stranke, ki so povzročile večletne razprtije.

Vir

Nisem si mislila, da zgodovina gasilstva sega tako daleč v preteklost. Preseneča me pa to, da se zdaj malo ljudi odloča za prostovoljno gasilstvo, saj nikoli ne veš, kje ti znanje, ki ga pridobiš na gasilskih vajah, lahko pomaga.
Marsikateri človek želi pomagati sočloveku in vsem ljudem na splošno, zato, če misliš da bi lahko pomagal ljudem v stiski, jih reševal iz hudih situacij, si zagotovo iz pravega testa za to. 

                                                        Andreja Rupnik, 9. r




Komentarji