ORIENTACIJA - TEKMOVANJE

Orientacija je eno izmed gasilskih tekmovanj, kjer lahko tekmujejo pionirji, mladinci in pripravniki.

Priprave na tekmovanje smo imeli vsak petek ob 19. uri v gasilskem domu Kamnik. V tednu od 1. do 7. aprila smo imeli vaje bolj pogosto, in sicer 4-krat na teden po 1 oz. 2 uri, med vikendom v zgodnjih jutranjih urah.


Vadili smo različne tehnike:

- Hitrostno zvijanje cevi, kjer je pomembna hitrost in taktika zvijanja, da je cev čim lepše in hitreje zvita. Ta vaja poteka tako, da en od treh tekmovalcev v skupini prime en konec cevi, ga odnese na drugo polovico cevi, drugi začne cev čim hitreje in lepše zvijati, tretji pa prime cevni pritrdilec in cev pravilno in čvrsto zapne oz. pritrdi.


- Hitrostno spenjanje cevi, kjer smo na trojak spenjali dve C cevi in eno B cev. Izgledalo je kot štafeta s predajo z roko. Pomembna pri vaji je bila hitrost pri spenjanju cevi in hitrosti refleksa pri dotiku z roko.


Vir
Vir
- Vaja s tremi vozli, in sicer s tkalskim, jamborskim in tesarskim. Vaja je izgledala kot štafeta s predajo. Pomembna je bila hitrost pri vozlanju ter tehnika, kako vrvi najbolje prijeti, da bo lahko vozel narejen čim prej.               
                                          
Zadnja vaja, ki smo jo opravili, je bila vaja z vedrovko. Pri tej vaji potrebuješ vedrovko, dve vedri polni vode in tarčo. Po poveljih: pripravljeni, pozor zdaj, eden od treh tekmovalcev steče naprej, odpre pokrov vedrovke, ta čas druga dva primeta oba po en roč istega vedra in tečeta do vedrovke, zlijeta vanjo vodo iz vedra, položita vedro lepo na tla in stečeta po drugo vedro. Medtem ko druga dva tečeta, drugi, ki je pri vedrovki, odvije cev in istočasno drži pokrov vedrovke, da lahko druge dva lepo in v čim krajšem času zlijeta vodo. Tekmovalec pri vedrovki mora naglas zavpiti: »VODA!« in s tem da drugima dvema znak, naj začneta pumpati, drugi pa cilja s cevjo iz vedrovke, iz  katere bo pritekel curek. Z usmerjanjem cevi moraš podreti tarčo, in ko tarča pade, hitro odložiš cev, stojiš mirno in čakaš na ukaze sodnika.


Vir

Po končanih vajah je čas za tek. Na tej postaji dobiš zemljevid z označenimi točkami, do katerih mora skupina priti skupaj. Tam ti vpišejo čas prihoda in ponudijo kozarec vode. 
Ko prideš na cilj, ti vpišejo čas prihoda.
Po končanem tekmovanju čakaš za razglasitev rezultatov. Ko seštejejo in primerjajo rezultate, pokličejo vse skupine, ki poslušajo ukaze sodnikov in upajo na najbolje. Sodniki  najprej  povejo rezultate pionirk, nato pionirjev (6–11 let), sledijo pa mladinke in mladinci (12–16).

Zgodba naše skupina je taka. Nismo imeli velikih pričakovanj, in ko so se mesta bližala stopničkam, smo bili vedno bolj šokirani, da nas še niso poklicali. Ko so poklicali 3. mesto, smo bili razburjeni in nestrpni. Ko so nas poklicali za 2. mesto, nismo verjeli, mislili smo da so se zmotili. Po končani podelitvi smo z medaljami okoli vratu stekli do mentorja in se malo pobahali pred njim ter odšli v Gasilski dom Kamnik.                      

                                                                    Andreja Rupnik, 9. c

Komentarji