FUL SMO KUL

SLENG IZ PRETEKLOSTI

SSKJ:
sleng  tudi slang -a [sléng tudi slêng] m (ẹ̑; ȇ) lingv. posebna govorica kake skupine ljudi, zlasti mladine, za katero je značilna uporaba novih besed, pomenov: družinski, mladinski sleng; žargon in sleng / govoriti sleng 

Sigurno si že kdaj bral/-a knjigo, članek ali kaj drugega, v katerem si zaznal/-a sleng izpred 15 let nazaj. Večinoma so pisatelji ali novinarji starejši in ne sledijo načinu, kako se mlajše generacije pogovarjamo.
Največkrat je to vidno v knjigah, ki so namenjene najstnikom. Pri pogovoru med dvema osebama, ponavadi med starejšo in mlajšo, pisatelj najstniku podtakne besede, kot so »frka«, »špon«, »stari«, »ful«, »model« ipd. S temi besedami se pisatelji poskušajo približati mlajšim generacijam, a ker so toliko starejši, jim to ne gre preveč dobro od rok. Ko mi to beremo, nam je smešno, saj se pogosto zgodi tudi, da nekatere besede slišimo prvič. 
Naslednji primer: ljudje, ki pogosto uporabljajo socialna omrežja in poskušajo slediti trendom. Pred letom ali dvema so ljudje po celem svetu uporabljali »hashtage«, sedaj pa jih pogosto uporabljamo le še za hec. A nekateri jih še vedno jemljejo zelo resno.
Zabavno je, da do starejših generacij stvari pridejo tako počasi. Ne pravim, da je vedno tako, vendar v veliko primerih kar drži. S tem člankom ne poskušam pripraviti starejših generacij v to, da bi se bolj poglobile v stvari, ki jih uporabljamo na socialnih omrežjih, temveč v to, da se nam s starejšim slengom in podobnim ne skušajo približati, saj to ponavadi deluje načrtovano. Boljše je imeti takšnega dedka, ki te sramoti s svojimi »forami«, kot takega, ki misli, da je nekaj dosegel, če omeni objavljanje na facebooku in govori besede, kot npr. »zakon«. Če se v tem najdeš, je morda čas, da nekaj spremeniš.         

                                                                                        Agata Prepeluh, 8. b

Komentarji