LAŽNE NOVICE - NI VSE RES, KAR JE NA INTERNETU


Vsi vemo, da mediji  znajo manipulirati, prikazovati samo eno stran zgodbe in naravnost lagati. Velikokrat se nam zgodi, da na spletni strani preberemo eno, na drugi pa o isti temi piše drugače.   

  

KAJ TAKRAT STORITI ?                                                            
Če podatke potrebuješ za seminarsko nalogo, domačo nalogo in podobno, je najbolje, da se v šoli z učiteljem dogovorite, kateri vir boste uporabljali, če pa podatke iščeš v prostem času, je najbolje, da preveriš več spletnih mest in izbereš tisti podatek, ki se je ujemal z več spletnimi mesti. Najpomembnejše pa je, da se zavedaš, da ni vse res, kar je ne internetu.
21. 9. 2017 je nekdo objavil, da je umrl igralec Sylvester Stallone, nato pa so hitro ugotovili, da je novica lažna. Več o lažnih novicah lahko preberete v članku Kako razkrinkati lažnenovice.  

Vir: http://www.mladina.si/181966/kako-razkrinkati-lazne-novice/
KAJ MORAMO PREVERITI?
Kdo je novico objavil?
Vprašaj se, kdo je avtor? Enostavno je poiskati, kdo oziroma katera organizacija je objavil/-a članek. Gre za zanesljiv vir? Ali mu lahko zaupaš? Ali si že slišal zanj? Kaj vse so še objavili? Oglej si rubriko "O nas" na njihovem spletnem mestu, če tega nimajo, se lahko vprašaš, zakaj. Prav tako lahko preveriš še na drugih spletnih mestih, ali je kdo objavil podobno zgodbo. Več ko je spletnih mest, ki so objavila to novico, večja je možnost, da je resnična. A pri tem bodi previden. Spletna mesta med seboj kopirajo novice ali jih povzemajo. Pomembno je tudi, katera spletna mesta to novico objavijo.

Vir. https://casoris.si/kako-prepoznati-lazne-novice/

Kdaj je bilo objavljeno?
Včasih se stare novice na družabnih omrežjih pojavijo po nesreči ali pa nekdo želi prikazati novico kot nedavno. Vedno preveri datum objave. Če ni nobenega datuma, lahko poskusiš preveriti na drugih spletnih mestih, ali je bila ista novica objavljena tudi tam.

Zakaj je bilo ustvarjeno?
Razmisli, zakaj je bil članek objavljen in kaj od bralcev pričakuje tisti, ki ga je objavil. Obstaja veliko razlogov, zakaj so objavljene lažne novice. Včasih je razlog ta, da želi avtor spremeniti tvoje mišljenje o nečem ali izzvati ekstremen odziv. Včasih je namen pridobiti čim večje število »klikov« zaradi zaslužka. Včasih pa avtorji preprosto ne preverijo dejstev, preden objavijo članek.

Viri:

                                                                            Peter Kotnik, 8 b

Komentarji