APLIKACIJA INSTAGRAM

KAJ SPLOH JE INSTAGRAM?
To je običajna aplikacija za izmenjavo fotografij. Vsebuje pa tudi možnosti dopisovanja s pomočjo slik, na katerih lahko uporabiš filtre, jim dopišeš komentarje, hashtage oz. oznake za "lojtro" in čustvene simbole. Število Instagramovih uporabnikov še vedno raste, predvsem med mladimi.

UPORABA
Je nadvse preprosta. Sliko oz. največ 15 sekund dolg posnetek olepšaš z različnimi filtri, nato označiš, kako bi rad delil objavo (na Instagramu, Twitterju, Facebooku …). Možni so trije načini objavljanja: neposreden, javen in zaseben.

ZAKAJ GA RADI UPORABLJAMO?
Zato ker najstniki radi delimo svoja doživetja. To naredimo tako, da sliko obrežemo olepšamo … ob njej pa zapišemo komentar.

Vir. https://www.theverge.com/2018/2/1/16956486/instagram-stories-ads-three-parts

OMEJITEV STAROSTI
Starostna omejitev je najmanj 13 let. Vendar aplikacija ne zahteva podatka starosti, zato jo uporabljajo tudi mlajši otroci. Vendar starost ni na prvem mestu. Pomemben je tudi način uporabe. Če je Instagram obveščen o tem, da ga uporablja oseba,  mlajša od 13 let, ukrepa tako, da račun izbriše.

TVEGANJA
Na Instagramu ni posebnega tveganja, le običajna, kot na primer: nesramno vedenje, neprimerne slike in video posnetki, nezaželena pozornost in stiki z neznanci.


KAKO ZMANJŠATI TVEGANJE?
Najpomembnejša rešitev je odgovornost do sebe in drugih. Ne objavljamo izzivalnih slik, saj vplivajo na našo javno podobo. Poleg tega nismo v stikih z neznanci, kar večina uporabnikov tudi upošteva.

ZASEBNI PROFILI
Velik del smisla Instagrama je, da imamo čim več sledilcev. Na javnem profilu nam lahko sledi kdorkoli. Če pa imamo zasebni profil, nam lahko sledi le tisti, ki mu to dovolimo. Vendar to ni učinkovita zaščita proti javnemu objavljanju, saj našo sliko lahko objavi tudi prijatelj. Zato je varnost odvisna od posameznika in njegovih prijateljev, ne pa od same aplikacije.

VARNA UPORABA
Sami odgovarjamo za svojo zasebnost. Zasebnost ni popolna vsi vidijo tvojo profilno sliko in življenjepis. Spoštujem zasebnost drugih, če so na sliki, jih vprašam za dovoljenje, da sliko objavim. Lokacij ne objavljam brezglavo in nepremišljeno.

PREDSTAVITEV
Vse, kar objaviš, je na spletu večno. Premisi, preden objaviš kaj, kar bi te lahko v prihodnosti oviralo. Obstaja predal, v katerem se shranjujejo vse slike, na katerih si označen, to funkcijo lahko odstraniš. Pomembno je tudi, da si pozoren na ozadje slik in posnetkov, preden jih objaviš. Tvojo objavo lahko deli kdorkoli, zato ne objavi stvari, za katere si ne želiš, da bi zaokrožile po internetu. Uporabi geslo, ki ni predvidljivo. Za ideje o geslih obišči: http://safe.si/podrocja/moja-identiteta-in-zasebnost-na-spletu/varna-gesla.


Vir: https://nakedsecurity.sophos.com/2016/02/17/fixed-bug-of-the-week-who-saw-your-private-instagram-messages/

NADLEGOVANJE
Ena izmed rešitev j,e da se ne označiš na slikah oz. oznako odstraniš. Po potrebi lahko osebo blokiraš, ko jo blokiraš te ne more označevati na slikah, omeniti v komentarju, ti pošiljati sporočil in ne more izslediti tvojega profila. Vsako objavo lahko izbrišeš, vendar če jo izbrišeš na Instagramu, to ne pomeni, da slike ni na Facebooku ali Twitter-ju. Ko objavljaš, izberi možnost Directin in določi 15 oseb, ki objavo lahko vidijo. Vsako neprimerno objavo lahko prijaviš, in sicer tako, da klikneš tri pikice pod objavo nato pa report inappropriate.

VIRI:


Gaja Vdovč, 7. c

Komentarji