KDO NAS OBDARUJE DECEMBRA?

Vir
V tem času zagotovo vsak otrok nestrpno pričakuje obisk dobrih mož. V tem članku vam bo predstavil, katere glavne tri dobre može so ustvarili vera, ideologija in sodobna trgovina. Spoznali boste njihovo zgodovino in področje, kjer delujejo, raziskal pa sem tudi, ali morda v drugih krajih poznajo druge dobre može. 

Najprej bomo spoznali Miklavža. Ta lik je dejansko prvi dobri mož – ostala dva sta le kopija. Je pa tudi edini mož, ki jetudi dejansko obstajal. Bil je škof sv. Nikolaj. Bil je poln dobrote in ljubezni do bližnjega. Otrokom je delil darila, bil je ponižen in iskren. Bil je svetnik, zato ga posebej praznujemo kristjani. Goduje 6. decembra, na predvečer godu pa nas s parkeljlni tudi obišče in obdari. Obdaruje zgolj pridne otroke. Sveti Miklavž je od vseh dobrih mož najmanj trgovsko izpostavljen. Morda zato, ker nima tako prepoznavnega rdečega nosu in zajetnega trebuha, morda pa le zato, ker je bil tudi v svojem življenju skromen in ponižen in si je želel, da tak spomin nanj živi večno.

MIKLAVŽ

BOŽIČEK
Sedaj vam bom predstavil Božička. Ta lik je močno povezan s skandinavskim verovanjem. Po njihovem verovanju naj bi se okoli zimskega solsticija , 21. decembra, po nebu »podili« trije bogovi. Svarog naj bi ustvaril Sonce, Svarožič je bil varuh ognja, za nastanek Božička pa je najbolj pomemben bog Odin. Po nebu naj bi se prevažal v zlati kočiji, ki sta jo vlekla severna jelena. V času zimskega solsticija naj bi Odin raznašal darila in (prav tako kot današnji Božiček) v hišo vstopal skozi dimnik. Božička je »na svet spravil« Clement Clark Moore, ki je  Miklavža preoblikoval v nov lik brez parkeljnov, v dobrega moža, ki ne sprašuje, kdo je bil priden in kdo ne, in ne deli šib. V rdečo obleko pa je Božička s svojo sliko napravil Tomas Nast. Božiček je (prav tako kot Dedek Mraz) kopija Miklavža, ki so jo trgovci znali izkoristiti. Leta 1930 pa je Božička prevzela Coca-cola. Božiček se je pojavljal na njihovih sloganih, oglasih in proizvodih. Od takrat poznamo Božička z rdečo obleko, velikim trebuhom in širokim nasmeškom, ki nas vsako leto obdari na božični večer.

Tretji dobri mož, ki ga bomo spoznali, pa je Dedek Mraz. Prihaja s severa Rusije. Pogosto slišimo, da je Dedek Mraz oživel šele s komunistično Sovjetsko zvezo, kar pa ne drži. Ruske otroke je obdaroval že v času carjev. Legenda pripoveduje, da je Dedek Mraz nekoč živel na skrajnem severu, nato pa se je napotil obdarovat ljudi. Večjo veljavo je Dedek Mraz dobil v Rusiji na začetku 19. stoletju, ko je neki ruski pesnik napisal pesem o možu z belim krznom in rdečim nosom, ki se vozi s sankami in obdaruje ljudi. Dedek Mraz ima celo svoj stalni naslov – Veliki Ustjug, kjer naj bi prvič prišel med ljudi in jim priredil gostijo. Vsako leto nas obišče na silvestrovo.
Tako, sedaj smo na hitro spoznali glavne značilnosti najbolj znanih dobrih mož. Zagotovo so najbolj poznani, niso pa edini. V Italiji poznajo Befano, nemške otroke pa še danes obdarja Chriskind, v Rusiji poznajo teto Babuško …. Za vsakega dobrega moža sta značilna dobrota in pa ljubezen do otrok.

DEDEK MRAZ
V tem času ste gotovo že prejeli darila sv. Miklavža, nestrpno pa pričakujete prihod Božička in Dedka Mraza, in tako je tudi prav, saj si vsi trije prizadevajo za otroško srečo in veseli december.

VIRI:

Miha Okorn, 7. b

Komentarji