BOŽIČ JE VEČ KOT SAMO LUČKE

Ker se bliža božič, vam bom povedala, da to niso samo lučke in polne stojnice, ampak veliko več. Izvedeli pa boste tudi, kako božič praznujejo po vsem svetu.
Božič je za kristjane zelo velik praznik, saj takrat praznujemo rojstvo Jezusa Kristusa. O prazniku pa obstaja tudi zelo zanimiva teorija. Ker se 25. decembra zgodi sončev obrat in se dan daljša, smo kristjani dejali, da je dobro premagalo zlo (Jezus predstavlja dobro – dan, ki premaga zlo – noč). Mnogi ljudje pa ta praznik izkoristijo za to, da tekmujejo med sabo, kdo bo imel večjo in boljšo smrečico, mesta tekmujejo, katero bo okrašeno z več lučkami in čigave bodo svetlejše, kdo bo imel večje in bolj napolnjene stojnice … V ospredju je vse, razen glavne vsebine, ki jo najbrž poznajo samo kristjani.


Kristusovo rojstvo
V Svetem pismu piše, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem. Takrat je bila Marija visoko noseča. Ker nista našla prenočišča, sta se odpravila v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin temu kristjani postavljamo jaslice.
V božičnem času je skoraj povsod slišati božične pesmi. Nekatere radijske postaje jih začnejo vrteti  že konec novembra! To pa je tako, kot bi svoj rojstni dan praznoval že en mesec prej. Nenavadno, kajne?
Francoski biche de noë
No, zdaj pa nekaj besed o tem, kako božič praznujejo po svetu.

FRANCIJA: Mesta so okrašena že nekaj tednov pred samim praznikom. Bolj kot Božička priznavajo Miklavža (6. 12.), njihov božični obred se imenuje la reveillon, pri njem pa ne sme manjkati biche de noël ali fina čokoladna rulada. Po obedu gredo h polnočnici, nato pa sledi zabava. 

NEMČIJA: Božič praznujejo dva dneva, na božični dan pečejo božično gos, darila otrokom prinese Christkind – otrok z angelskimi krili in zlatimi lasmi, ki ponazarja Jezusa. Tudi tu priznavajo Miklavža. Božični večerji rečejo tudi »večerja polnega trebuha«, na njej pa prevladuje pečena ali nadevana gos in medenjaki z ingverjem.  


Christkind v Nemčiji
JUŽNA AMERIKA: Božič tam traja ves teden, ki ga zaključijo z božično večerjo. Darila dobijo otroci, odrasli pa se obdarujejo 1. januarja. Ker ni snega, drevesa okrasijo z vato. Priljubljena zabava je božična bikoborba in božična loterija. 

Kitajski Dun Che Lao Ren

KITAJSKA: Božično drevesce, ki ga imenujejo drevo luči, okrasijo z verigami, rožicami in laternami iz papirja. Božiček se pri njih imenuje Dun Che Lao Ren, otrokom pa v nogavice prinaša darila. Glavne slovesnosti potekajo konec januarja, ko praznujejo novo leto. Običaji se od kraja do kraja zelo razlikujejo. 

AVSTRALIJA: Tipičen avstralski božični jedilnik sestavljajo: morski sadeži, šunka, narezki, hladen piščanec, raca, puran, testenine, solate, piškoti … Njihov božič se od našega razlikujejo že po tem, da je pri njih takrat poletje. Tam Božička nadomesti mož Swag man, saj obstaja možnost, da bi Božička od vročine zadela kap. 

INDIJA: Kristjani okrasijo bananovce ali mangova drevesa ali svoje hiše. Ob božiču prižgejo majhne glinene oljne svečke, ki jih postavijo na strehe hiš ali na zidove.  Nad vhod obesijo božično zvezdo, tla pa okrasijo z prižganimi svečkami.
Zdaj ste izvedeli nekaj več o božiču in o tem, kako ga praznujejo po vsem svetu. 

Vsem želim vesele božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu!

VIRI:

                                                                                   Neža Rifel, 8. a

Komentarji