DOBRA KNJIGA - Žiga X Gombač: NK SVOBODA

Vir: https://govori.se/traci/domaci-traci/ziga-x-gombac-po-izkusnji-z-begunci-
napisal-knjigo/
Danes vam bom predstavila knjigo Žige X Gombača, NK svoboda.
Najprej nekaj o pisatelju. Žiga Gombač se je rodil 28. 4. 1976 v Ljubljani. Obiskoval je OŠ Prežihovega Voranca in po končani osnovni šoli šolanje nadaljeval na Gimnaziji Jožeta Plečnika. Študiral je politologijo, vendar študija ni dokončal, posvetil pa se je novinarstvu. Kariero je začel kot glasbeni novinar in nadaljeval kot organizator koncertov, tekstopisec, svetovalec za odnose z javnostjo itd.. Prisega na dobre knjige in zdravo življenje. X v njegovem umetniškem imenu pomeni ravno to –  zdravo in pozitivno življenje. Večina njegovih pisateljskih del je za mlade, se pa najde tudi kaj za odrasle. Njegova dela za mlade so: NK svoboda, Jastrebov let, Polnočna zajeda, Risova bratovščina … 

Zgodba govori o najstnikih Aneju in Sabiju
Sabi je begunec, njegov rodni kraj je zajela vojna. Na pot je odšel iz Sirije, ni pa imel točnega cilja. Anej pa je najstnik, ki ima mnogo težav s starši in živi v Sloveniji. Nor je na nogomet, trener njihove ekipe je njegov oče, lastnik ekipe pa dedi. 
 Sabi je na pot odšel zato, ker so njegovega očeta že davno odpeljali vojaki. Na poti je bil sam, nikogar ni poznal, nikomur ni zaupal, to pa zaradi izkušnje  z voznikom, ki mu je mama zaupala in mu predala Sabija.  Voznik ji je obljubil, da ga bo odpeljal do meje, v resnici pa ga je predal vojakom. Sabi pa je pobegnil in se napotil v Turčijo.
Anejeva družina se je odpravila na počitnice v Grčijo brez deda, in sicer zato, da bi se pomirili. Bivali so v top hotelu. Nekega dne so se odločili, da gredo opazovat sončni zahod na obalo. Tam pa so naleteli na begunce. Mama je zagnala paniko, kot da begunci niso ljudje. Tudi Anej se je zmrdoval nad njimi.
Sabi si je kupil zvezek in vanj zapisoval vse svoje prigode. Spati ni mogel, pa čeprav je že dolgo spal pod milim nebom, se tega še ni navadil. Naslednji dan je moral oditi na čoln. Pred plovbo so ga odrasli begunci prisilili, da je poljubil punco, ki pa ji to ni bilo všeč. A če se ne bi poljubila, ju ne bi spustili na čoln, zato sta se poljubila. Med plovbo sta si izmenjala svoji zgodbi. Punci je bilo ime Sara. Družina jo je pustila tu, ker niso imeli dovolj denarja za vse, ona pa je bila dovolj stara, da se je zaposlila kot natakarica, vendar je odnehala, ker jo je pijanec posilil. Sedaj je tu in moral ji je obljubiti, da bo vso plovbo ob njej. Sredi plovbe pa je imela Sara vsega dovolj, neslišno se je zvrnila čez rob čolna in se utopila. Ko so bili že skoraj na grškem otoku, so zadeli ob blazino, na kateri je ležal fant. Ostali begunci ga niso hoteli sprejeti na čoln. Sabi pa se je razjezil jih obmetaval z žaljivkami ter potegnil fanta na čoln. Jezen je bil, ker tudi Sare niso hoteli iskati in so kar nadaljevali pot brez žalosti, kot da je to nekaj običajnega.
Anej je bil tisti fant, ki so ga potegnili na čoln. Zvečer se je odločil, da gre plavat, tega ni nikomur povedal, tok pa ga je odnesel. Anej se je z Sabijem odlično razumel. Čeprav sta prihajala iz različnih držav, sta se odlično razumela. Ko so prispeli na otok, so se odpravili naravnost na policijsko postajo, kjer so Aneja že čakali starši. Sabi je odšel v center za begunce on pa domov. Naslednji dan je Anej odšel naravnost v center in zagledal Sabija, ki je spretno žongliral z žogo. Postavila sta se na igrišče, pridružilo se jima je nekaj fantov in že so igrali. Prišel je Anejev oče in začel igrati z njimi. Ko sta prišla v hotelsko sobo, je mama čisto ponorela, saj ni razumela, da so begunci ljudje in nič manj, Anej in njegov oče pa sta to razumela. A mama se kljub temu, da so ji rešili sina, ni sprijaznila, zato so odšli domov.
Ko se je Sabi odpravil na pot, so ga pretepli skoraj do smrti in ga okradli. Ni imel dokumentov, telefona in denarja. V bolnišnici so ga zakrpali, a ne dovolj, vse ga je bolelo in ne bi mogel nadaljevati poti, pa so ga vseeno nagnali ven iz bolnišnice. V neki kavarni je prek računalnika v njej to sporočil Aneju. Njegov oče je poslal nekaj denarja sestri, ki je Sabija oskrbovala v bolnišnici, ki je bila namenjena beguncem. A je prejel slabo novico. Družina mu je povedala da je bil oče umorjen. Kako je nadaljeval pot in kako se je končalo, pa si preberite sami.

Čeprav sem punca, mi je bila knjiga zelo všeč., saj se stvari, opisane v knjigi, res dogajajo. Knjiga je napisana zelo "po mladinsko", tudi naše besede so uporabljene. Torej, priporočam  jo vsem fantom in dekletom, starejšim od šestega razreda. Prijetno branje želim! JJJJJ

VIRI:
  • https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDiga_Gomba%C4%8D#.C5.BDivljenjepis
  • https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/ziga-x-gombac-ce-ustvarjas-za-otroke-in-mladino-mora-biti-buden-otrok-v-tebi/276812.
  • Gombač, Žiga X. 2016. NK Soboda. Dob: Miš.


                                                                                              Gaja Vdovč, 7. c

Komentarji