STOP KAJENJU

V današnjih časih skoraj ne najdemo ulice v velemestu, kamor ne bi zahajale trume odvisnikov od cigaret. Ta razvada lahko preide tudi za zidove šole in drugih ustanov. Članek o kajenju sem napisal zato, da bi bralci našega spletnega časopisa spoznali nevarnosti, ki jih kajenje predstavlja. 
Kajenje izhaja iz kulture domorodcev Severne Amerike, ki so prvi kadili tobak. Ko so evropejski osvajalci spoznali »užitke« kajenja, se je ta strast razširila po celem svetu. Nekoč so tobak kadili v obliki pip in cigar, danes pa ga uživamo predvsem v obliki cigaret. 
Cigarete vsebuje mnoge zdravju škodljive snovi, kot so amonijak, arzen (ki se uporablja v podganjih strupih), cianid (smrtno nevaren strup), metil izocianid (Leta 1984 je v Indiji povzročil smrt 200 ljudi!) in še mnoge druge strupene snovi, ki se jih večina kadilcev ne zaveda. Cigarete povzročajo občutek zasvojenosti, zato se mnogi k njim zatekajo, da pozabijo na vsakodnevni stres in težave. Nekateri najstniki pa se k cigaretam zatekajo zgolj zaradi »postavljanja« pred sovrstniki. Oblika kajenja je tudi pasivno kajenje, kjer nekadilci (v veliko primerih tudi otroci) vdihavajo strupene snovi, ki jih vsebuje dim (ogljikov monoksid, vodikov cianid, svinec …). 
Kajenje ima mnoge posledice za naše zdravje. Nekoč so mislili, da kajenje zdravi Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, kasnejše raziskave pa so pokazale, da ima kajenje ravno obraten učinek. Poleg tega lahko kadilci zbolijo za astmo, srčnimi in kroničnimi obolenji, rakom na prostati, levkemijo …


Toda kako ozavestiti kadilce, ki ne morejo prenehati s kajenjem? 
Ker so tako zasvojeni, njihovi možgani ob vsaki omembi kajenja proizvajajo snov dopamin, ki je glavna za nastanek želje. Tega se z operacijo ali z drugimi kirurškimi posegi ne da ustaviti. Obstajajo sicer nekateri postopki, vendar so za navadne kadilce občutno predragi. Zato mnogi strokovnjaki menijo, da bi bilo najmanj, kar bi proizvajalci cigaret lahko storili, to, da bi na embalažo napisali svarilna opozorila in slike, ki bi ozaveščale o nevarnostih kajenja. V zadnjem času je takih embalaž sicer več, vendar je kajenje še zmeraj drugi najpogostejši vzrok smrti. Zato znanstveniki menijo, da bi za ozaveščanje kadilcev in njihovih družinskih članov morali storiti več

Upam, da sem vam s svojim člankom predstavil nevarnosti kajenja. Verjemite, da je kajenje zelo škodljivo, poleg tega pa tudi ni poceni. Zato upam, da nikoli ne boste svojih skrbi utapljali ob kozarcu alkohola in škatlici cigaret.

                                                                                  Miha Okorn, 7. b

Viri: 

Komentarji