OBISK FRANČIŠKANSKEGA SAMOSTANA V KAMNIKU

V ponedeljek, 27. 3. 2017, smo v okviru predmeta tehnika in tehnologija obiskali frančiškanski samostan v Kamniku. 

Ogledali smo si frančiškansko knjižnico, v kateri smo videli zelo stare knjige. Najdragocenejše knjige se imenujejo inkunabule, to so prve knjige, tiskane med leti 1145 in 1501. Celoten Dalmatinov prevod Biblije, ki je bil izdan 1584 v Wittenbergu, vsebuje zelo lepe naslovne črke – inicialke, ki so baročno okrašene in olepšane z zlato barvo. Tudi druge knjige so lepo okrašene.
V knjižnici pa niso samo knjige z versko vsebino, temveč so v njej tudi knjige s področja zgodovine, medicine, alkimije, domoznanstva in geografije.
Ogledali smo si tudi kapelo božjega groba, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik leta 1952. Kapela božjega groba je polna simbolike. Strop predstavlja vinsko trto, ki je simbol Kristusa. Stenske kovinske lučke pa predstavljajo zvezdnato nebo, hkrati pa šleme nemških vojakov.  Tabernakelj je izklesan iz enega kosa marmorja in predstavlja Kristusov skalnat grob.

Ogled smo nadaljevali v prvem nadstropju samostana, in sicer nam je pater Lovrenc pokazal oratorij, to je prostor, v katerem patri molijo.
Po končanem ogledu smo v pevski sobi izdelali načrt za svojo inicialko.



Samostanska knjižnica mi je bila všeč, saj so bile knjige ročno napisane, kar je pritegnilo mojo pozornost.
Vsem zelo priporočam ogled samostana, še posebej pa knjižnice, saj je lepa in zanimiva.

                                                                            Lea Vrankar, 8. a


Komentarji