V vseh
osnovnih šolah in vrtcih vsako leto (letos bo to v petek, 21. 11. 2014)
poteka projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Ta je sestavljen
iz slovenskega kruha, masla, mleka, medu in jabolk. Kmetje in čebelarji vrtcem
podarijo jabolka, mleko in med. Kmetijsko in živilsko predelovalna podjetja pa
jim donirajo mleko, jabolka, med, kruh in maslo za osnovne šole ter kruh in
maslo za vrtce.
Vir: http://dobrojutro.rtvslo.si/svetujemo/dan-slovenske-hrane-tekst-in-nasveti-marije-merljak-dipl-ing-ziv-teh |
Namen tega
projekta je vrtcem in osnovnim šolam približati pomen kmeta, kmetijstva in
lokalne oskrbe s pridelki in izdelki. Del projekta je tudi splošno osveščanje
mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in
izvajanja športnih aktivnostih.
NEKAJ PREDLOGOV TRADICIONALNEGA
SLOVENSKEGA ZAJTRKA:
·
Mleko,
jabolka, med, maslo, črn kruh
·
Nesladkan
čaj, korenček, skuta, ovsen kruh
·
Nesladkan
čaj, hruška ter mlečni zdrob z rozinami
·
Polenta
z mlekom, slive ali kaki ...
Zdrava
prehrana manjša tveganje za nastanek bolezni. Kot "zdravo
prehrano" Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izpostavlja tisto, ki
preprečuje nastanek nekaterih, sodobnih bolezni, kot so: debelost, diabetes,
srčne bolezni, povišan krvni tlak in rak. Svetovno zdravstvena
organizacija svetuje, da zaužijemo le toliko kalorij, kot jih porabimo. Povečamo
količino rastlinskih živil ( zelenjava, sadje, polnozrnata žita, oreščki) v
naši prehrani. Omejimo vnos maščob, še posebej nasičenih, nadomestimo beli
sladkor z nerafiniranim sladkorjem.
Slovenci se
večinoma nezdravo prehranjujemo. Pojemo premalo ogljikovih hidratov (kruha,
testenin, kaš, žitaric, riža ali krompirja), premalo sadja in zelenjave in
premalo vlaknin (ki so v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi). Značilnost
nezdravega prehranjevanja večine Slovencev je, da pojemo preveč maščob, preveč
enostavnih ogljikovih hidratov (sladkih pijač, sladkarij, sladkorja,) in preveč
soli, ter preveč kalorično hrano. Polovica Slovencev redno zajtrkuje, tretjina
jih dopoldne malice in večina užije kosilo pozno popoldne (med 15. in 16. uro
popoldne). Prek dneva pa je število obrokov hrane premajhno.
Stela Sitar, 8. c
Viri:
http://www.kgzs.si/gv/promocija/sejmi-in-prireditve/tradicionalni-slovenski-zajtrk.aspx
http://kalcek.si/zdrava-prehrana.html
Komentarji
Objavite komentar